[caption id="attachment_5481315" align="alignnone" width="880"]

ÇİN NÜKLEERE TALİP
Uluslararası piyasalardan bu finansmanın sağlanamayacağını ifade eden Öğütçü, Batı’nın nükleer silah bahanesiyle zaten buna yanaşmadığını hatırlattı. 2023 yılında santralin küçük bir bölümünün ‘siyasi nedenlerle’ açılabileceğini anlatan Öğütçü, ancak projenin geri kalan kısmının ne zaman biteceğinin belirsiz olduğunu dile getirdi.
Rusya ile Türkiye arasında bir paket anlaşma olduğuna dikkat çeken Öğütçü, bu paketin içinde Akkuyu NGS ile birlikte Su-35 savaş uçakları, S-400 füzeleri, turizm, vizeler ve ticaret gibi pek konu olduğunu belirterek, “İki ülke arasındaki ticaret dengesi Türkiye’nin aleyhine işliyor” dedi. Nükleer enerji konusunda Çin’in de Türkiye’ye gelmek istediğinden bahseden Öğütçü, Sinop ve Trakya’ya santral yapılmaması durumunda Çin’in Akkuyu’ya finansör olarak ortak olabileceğini söyledi.
[caption id="attachment_5481314" align="alignnone" width="880"]

KIBRIS’A BORU HATTI
Boğaziçi Enerji Kulübü’nün başkanlığını da yürüten Mehmet Öğütçü, Doğu Akdeniz’deki doğalgaz aramaları hakkında da açıklamalar yaparak, Kıbrıs’ta çıkarılacak gazın ne olacağının halen belirsiz olduğuna dikkat çekti. Daha henüz teyit etmemekle birlikte Türkiye’nin Kıbrıs adasına su boru hattına paralel olarak doğalgaz boru hattı döşemeyi planladığını belirten Öğütçü, “LNG masraflı olur. Doğalgaz Mısır’a götürülse oraya da boru hattı gerekli. İsrail ile Girit üzerinden Avrupa’ya boru hattı yapılması da çok masraflı. Dolayısıyla Türkiye’nin yapacağı boru hattı bir ‘oldu-bitti’ yapabilir. Rusya bunu çok yaptı. En son Kuzey Akım 2’de bunu uyguladı” diye konuştu.
Bolivya’daki darbenin arka planında lityum var
Dünyadaki toplam lityum rezervlerinin yüzde 60-70’inin Bolivya’da bulunduğunu ifade eden Mehmet Öğütçü, oradaki darbede bu rezervlere Batı’nın sahip olma isteğinin de etkili olduğunu belirtti. Darbe ile indirilen Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales’in ülkedeki lityum madenlerinin işletmesini Çinlilere vermeye başladığını anlatan Öğütçü, lityumun elektrikli araçların bataryalarında kullanıldığını ve lityum, kobalt gibi elementlere hükmeden ülkelerin geleceğe yön vereceğini söyledi.