AKP, yerel seçimlere 2 ay kala yapay zeka, uzay yolculuğu gibi bilim merkezli, “Harikayız. Haydi alkışlayın” algı operasyonlarıyla tam gaz ilerliyor. 12 Eylül 1980 ihtilalinin eseri ülkenin en antidemokratik kurumu YÖK de yerel seçim öncesi, “Reklamlar başlıyor” sürecine dahil oldu. Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, YÖK Başkanı Erol Özvar, profesörler, öğrenciler üç gün önce Bilgi Teknolojileri Kurumu’ndaki (BTK) Yapay Zeka Zirvesi’nde toplaştılar. YÖK ve BTK arasında iş birliği protokolü imzalandı. Akademik camiada herkesin bildiği gerçek “Yokmuş…” gibi yapılıp, üniversite müfredatına “Yapay Zeka” dersi ekleneceği, alkış sağanağı altında müjdelendi.

ÇELİŞKİLER ZİRVESİ

Müjdeler İktidarı (!) AKP’nin atadığı son YÖK Başkanı Erol Özvar, “Yapay zeka üniversite ders müfredatına giriyor. Bu, Türk yükseköğretim tarihinde bir ilk adımı ifade ediyor” bile dedi. Bilimsel gelişmelerden bihaber, her duyduğunu alkışa hazır bir takım sözde gazeteciler, sevinç ve huşu içinde bu haberi duyurdu. Gerçekten de yapay zeka, Türk yükseköğretimine ilk kez mi girdi? İnceleyelim. Çelişkiler Zirvesi’nde YÖK ve BTK’nın çalışma grubu kurup, üniversitelerde yapay zeka dersleri başlatılacağı söylense de aslında aynı törende Özvar’ın da ifade ettiği gibi Türkiye’deki üniversitelerde “Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği” bölümleri zaten var.

ÜNİVERSİTELER YAPTI

Dünya, yapay zeka yolculuğuna 1950’de başladı. ‘Yiğidi öldür, hakkını yeme’ demişler. 70 yıl gecikse de Türkiye’nin yapay zeka eğitiminde önünü, YÖK eski Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç açtı. Yapay Zeka Mühendisliği, Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği bölümleri, 2019’da Saraç döneminde onaylandı. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ilk yapay zeka bölümünü açtı. 2020’de Bahçeşehir Üniversitesi, İTÜ, Ankara Üniversitesi, 2022’de OSTİM, Muğla Sıtkı Koçman, İstanbul, Medipol, Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji, Hacettepe, Trabzon, Fırat Üniversitesi katıldı. 5 yıl önce 40 öğrenciyle açılan yapay zeka bölümlerinde, bugün 13 üniversitede yüzde 100 dolulukla 895 öğrenci okuyor.

AKLIMIZLA OYNUYORLAR

Türkiye’de yapay zeka, girişimcilik, liderlik alanlarını öğretmenlikten mühendisliğe, hukuktan psikolojiye, ‘Veri Bilimi ve Yapay Zeka’ dersleri ile tüm bölümlerde müfredatına yan dal olarak ise ilk kez 2021’de MEF Üniversitesi ekledi. YÖK, Ulaştırma Bakanlığı’yla şimdi Yapay Zeka Zirvesi yapsa da yine AKP’nin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yıllar önce MEF’in kurmak istediği MEFTek adlı merkezin kuruluşunu destekledi, kuruldu. Üniversitenin şimdi lisans okuyan her bölüm öğrencisi, Veri Bilimi ve Yapay Zeka, Liderlik, Girişimcilik derslerini yan dal programıyla ücretsiz alıyor. Liderlik Yan Dal Eğitimi Koordinatörü ise Türkiye’nin 26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve emekli tümgeneral Ahmet Yavuz.

DEVRİMİ KAÇIRDILAR

Üniversiteler, özgür bırakıldığında yapay zekada çığır açan çalışmalara imza attıklarını YÖK hiç mi duymadı? Bu bölümleri duymadıysanız, Amerikan Eğitim Konseyi Başkanı Ted Mitchel’in ön sözünü yazdığı Prof. Dr. Muhammed Şahin imzalı, yapay zekayla ilgili “ChatGPT’nin Yükseköğretime Etkisi: Yapay Zeka Devriminin Keşfi” adlı kitaptan da mı haberiniz yok? İngiltere’de dünya akademik çevrelerine yapay zeka ile ilgili bir Türk profesörün yazdığı bu kitap, Harvard’dan Stanford’a dünya üniversitelerine referans oldu. Türk yükseköğretimini yönetenler, dünya akademik çevrelerinin bildiğini bilmezden gelen müjdeci başı halleriyle yapay zeka olmasa da akademik kurnazlıkta Nobel’e aday olsalar, yakışır (!)

DÜZENBAZ ROBOTLAR

YÖK, hiç olmazsa kendisine bağlı YÖK Ulusal Tez Merkezi’ndeki tezleri inceleseydi. Pamukkale, Hacı Bayram, Ankara Üniversitesi başta olmak üzere ilahiyat fakülteleri bile yapay zeka tezleri yazdı. Cübbeli, sarıklıların el eteğini öperek tarikatlarda şifa aramak yerine, transhümanizm yani ileri teknoloji, genetik mühendisliği, yapay zeka ile dini irdeliyorlar. Homo Sapiens’in yarı robot Robo Sapiens’e dönüş sürecinde tıpkı evrim gibi yapay zekayı tehdit görseler de insan benzeri robotik yapay zekaya, dindar ve ahlaklı kimlik kazandırmak gibi bir dertleri de var. Akıllarında deli sorular; yapay zeka yalanı yakalar mı? Ölüleri robotlar yıkayıp, defnedebilir mi? Robotlar namaz kıldırırsa imamlar ne olacak? O kadar da dert etmeyin. AKP’nin liyakatsız atamalarla bilimi öldürdüğü Türkiye’de, imamlar hiçbir şey olamazlarsa bakan, milletvekili, dekan, rektör, YÖK başkanı olurlar!