Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi”ne (ÇEDES) karşı tepkiler sürerken öğrenciler sabah namazı için camilere götürülmeye devam ediyor. Bitlis Mutki’de de camiye götürülen öğrencilerin hocadan vaaz dinledikleri ortaya çıktı. 

ÇEDES kapsamında okullarda yapılanlar cami ziyaretleriyle de sınırlı değil. Okullarda Filistin etkinlikleri de düzenleniyor. İstanbul Gaziosmanpaşa’da düzenlenen Filistin etkinliği ise ÇEDES’e yapılan eleştirilerin haklılığını ortaya koydu.

ÖĞRENCİLERİN GÖSTERİSİNDE BEYAZ KEFEN

Küçükköy Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde Filistin’e destek temasıyla düzenlenen etkinliğe onlarca öğrenci katılırken yapılan tiyatro gösterisinde 5 öğrenci yere yatırılarak üzerleri beyaz kefenle örtüldü. Küçük kız çocuklarının başlarının kapatıldığı törende erkek öğrencilerden bazılarına da asker kıyafeti giydirildi. 

"BU PEDAGOJİK CİNAYET"

TÖBSEN temsilcisi Serkan Bebek duruma tepki gösterdi ve şunları söyledi: 

"Hiçbir değerle alakası olmayan ‘Filistin'e destek’ temalı etkinlikte çocukların ölen insanları canlandırıp üzerlerine beyaz örtü örtünmesiyle karşı karşıyayız. Bu pedagojik bir cinayettir. Okullar fiili işgal ve tam bir gerici kuşatma altındadır. Din, ahlâk ya da değerler eğitimi adı altında çocuklara siyasal islamcı ideoloji empoze edilmek istenmektedir.”

Filistin etkinlikleri bununla da sınırlı değil. Okul sınırlarını da aşan etkinliklere bir örnek Tokat Niksar Ulucan Ortaokulu’nda yaşandı. Öğrenciler okul dışında bir yerde İsrail’i boykot ve Filistin’e destek için stant açtı. 

DİN DERSİNE AYRI DERSLİK

Samsun Tekkeköy’de de ÇEDES kapsamında daha önce olmayan bir uygulama gerçekleştirildi. Gölceğiz Cumhuriyet İlkokulunda İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Uzunlar, şube müdürleri ve ÇEDES ilçe koordinatörünün katılımıyla Din Kültür ve Ahlak Bilgisi dersliği açıldı. Herhangi bir ders için yapılmayan uygulama din dersi için uygulanmış oldu. 

KİM BU 'MANEVİ' DANIŞMANLAR 

ÇEDES kapsamında öğrenciler camilerin yanı sıra dersler iptal edilerek Diyanet’in merkezlerine götürülüyor. Diyanet’in merkezlerine götürülen öğrencilerle paneller düzenleniyor. Bunun yanı sıra Diyanet’in “manevi danışmanlar” dediği kişiler de okullara gelerek ders saatlerinde eğitim veriyor. Bu kişileri yetkinliğinin ne olduğu ise bilinmiyor.