İBB Kütüphane Müzeler Müdür Yardımcısı Kerim Altuğ, “Atatürk, 1918 yılının aralık ayı başlarında Milli Mücadele’nin başlayacağı dönemde burayı kiralıyor ve 1919 yılının 16 Mayıs’ına kadar burada ikamet ediyor. 16 Mayıs günü bu evden ayrılıyor ve Samsun’a çıkmak üzere yola çıkıyor. Atatürk’ün Akaretler’de lojmanı var ama çok göz önünde olmadığı için bu evi tercih ediyor” dedi.
HAKKINI HELAL ET
Sanat tarihçisi Hande Yeşilova Yonar ise şunları anlattı: “Ev, 1908 yılında inşa ediliyor. Osep Kasapyan adında Ermeni bir vatandaşa ait. Daha sonra Atatürk’ün Suriye cephesinden arkadaşı Tahsin Uzer bu evi satın alıyor. Atatürk bu evin müze olmasına karar verince Uzer’in eşi Mediha hanımdan bu ev dönemin İstanbul Belediyesi tarafından satın alınıyor. 15 Mayıs gecesi annesinin odasında yer sofrası kurup yemek yiyorlar. Mustafa Kemal ‘Ben Anadolu’ya gideceğim hakkını helal et anne’ diyor.”
Atatürk’ün annesi ve kız kardeşi ile yaşadığı evde, mareşal üniformasından günlük hayatta kullandığı eşyalara, el yazısı notlarından, eski ABD Başkanı Roosevelt’in hediye ettiği müzik dolabına kadar pek çok tarihi eşya sergileniyor. Eşyaların büyük kısmı 1954-1956 yıllarında Atatürk’ün kız kardeşi Makbule hanım tarafından bağışlanmış…
Cumhuriyet’in temelleri bu evde atıldı
Milli Mücadele’nin planlarının yapıldığı Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Şişli’de yaşadığı ev, 1942 yılından beri müze olarak ziyaretçi akınına uğruyor.