Dolar/TL artan yabancı ilgisinin de desteğiyle 32,5 seviyesinin altına doğru gerileyerek, son bir ayda daha da yatay bir seyir izlemeye başladı.

Bugün iç veri gündemi yoğun. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, nisan ayı öncü dış ticaret verilerini 09.30'da açıklayacak. Nisan ayı enflasyon verileri, Para Politikası Kurulu toplantı özeti, TCMB ve BDDK haftalık verileri bugün takip edilecek. ABD'de ise bugün tarım dışı istihdam verileri takip edilecek.

Türkiye'yi yatırım yapılabilir düzeyin beş kademe altında olan "B" notu ile derecelendiren S&P Global Ratings kararı ise piyasa kapanışının ardından izlenecek.

Piyasalarda TL cinsi mevduat ve bazı fon getirileri üzerinden alınan ve geçmiş istisnalarının kısmen kaldırılmasıyla yaşanan stopaj artışının etkileri de takip ediliyor.

İSRAİL'LE TİCARET DURDURULDU

Piyasalarda jeopolitik gelişmeler de izlenirken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarıyla gündeme gelen kamu harcamalarında tasarruf öngören yeni ekonomi adımları da beklenmeye devam ediyor.

İsrail ile ilgili ihracat ve ithalat işlemleri, İsrail hükümeti Gazze Şeridi'ne kesintisiz ve yeterli miktarda insani yardım akışına izin verinceye kadar durduruldu. Türkiye geçen yıl 362 milyar dolar olan ithalatın 1,64 milyar dolarını İsrail'den yaptı. Geçen yıl yapılan 255 milyar dolar ihracatın ise 5,4 milyar doları İsrail'e yapıldı.

Reuters anketine göre Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) Nisan ayında gıda ve hizmet fiyatlarındaki artışın katkısıyla aylık yüzde 3.4 artması, yıllık TÜFE'nin Kasım 2022'den beri en yüksek seviyesine çıkarak yüzde 70,3 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Yıllık enflasyonun önümüzdeki ay yüzde75'in hemen altında zirve yapması ve ardından yılın ikinci yarısında belirgin bir düşüş yaşanacağı genel beklenti. TCMB enflasyonun yıl sonunda yüzde 36'ya piyasa ise yüzde 45'e düşeceğini öngörüyor. Bu kapsamda TCMB'nin önümüzdeki hafta gerçekleştireceği enflasyon raporu da yakından takip edilecek.

Merkez Bankası'nın geçen hafta verdiği mesajlar, politika faizinde gerekirse yeni artışa hazır olunduğu ancak yüzde 50 seviyesinde bir süre sabit tutulacağı şeklinde algılandı.

DOLAR/TL İLK ÇEYREKTE YÜZDE 9 DEĞER KAYBETTİ

Dolar/TL bu sabah saat 08.45'te 32,4 civarında işlem gördü. TL dolar karşısında mart ayında yüzde 3,5 ile Temmuz ayından bu yana en belirgin değer kaybını yaşamıştı.

TL Nisan ayını ise dolar karşısında yüzde 0,04 ile sınırlı bir değer kazancı ile tamamlamış oldu. TL'nin ilk çeyrekteki değer kaybı ise yüzde 9 idi. İlk çeyrekte enflasyon yüzde15 olmuştu.

TCMB'NİN NİSANDA DÖVİZ BİRİKİMİ BELİRGİNLEŞTİ

TCMB TL likidite koşullarındaki sıkılığı bozmadan döviz birikimi yapmak adına attığı adımlar sonucu net uluslararası rezervler nisanda yaklaşık 1,5 milyar dolar geriledi.

Buna karşılık, bankacıların verdiği bilgiye göre TCMB'nin arka planda rezerv kalitesi ve kendi mülkiyetindeki dövizi arttırmaya ağırlık verdi.

TCMB'nin swap hariç net rezervleri ise 4 milyar doları geçen hafta olmak üzere son bir ayda 17 milyar dolar arttı. TCMB'nin yaptığı işlemler sonununda piyasadan haftalık döviz alımı ise 5 milyar doları geçen hafta olmak üzere son bir ayda 14 milyar dolar oldu. İşlemciler bu hafta da döviz alımlarının "hızlanarak" devam ettiği görüşünde.

İşlemciler son dönemde yabancı ilgisinin ivme kazandığına ve son haftalarda döviz piyasasında dengenin TL lehine değiştiği görüşünde. Bankacılar geçen hafta tahvil piyasasında da yoğun giriş gördüklerini de söylediler.