Dolar/TL 32,20 civarında yatay seyir izlemeye devam ederken Merkez Bankası'nın (TCMB) rekor rezerv birikimi ile gecelik faizler bir kez daha politika faizi altına yüzde 47'ye doğru geriledi.
Öncü veriler, TCMB'nin yerel seçimden bugüne 51 milyar dolara ulaşan rekor hızda rezerv birikimi yaptığını gösteriyor.
TCMB'nin lokal swapların azaltılması ve 400 milyar TL depo ihale stokuna rağmen bu hafta likidite fazlası arttı. Dün itibarıyla gecelik faizler yüzde 47,14 civarına geriledi ve ve sistemin likidite fazlası 460 milyar TL civarına genişledi.
TCMB son dönemde TL'ye ilginin oldukça arttığını, "lokal bankalarla yapılan swaplarda sağladıkları azalışın" bile zaman zaman yeterli gelmediği mesajını veriyor.
TCMB enflasyon raporunda likidite fazlasının geçici olduğunu yine de süreci yakından takip ettiğini belirtmişti. Gecelik faiz bu hafta dışında en son mayıs ayı başında üç gün politika faizi altında kalmıştı.
Küresel piyasalarda bugün Nvidia'nın borsa kapanışından sonra açıklayacağı bilanço izlenecek. ABD Merkez Bankası (Fed) günün ilerleyen saatlerinde son para politikası toplantısının tutanaklarını yayımlayacak. Tutanakların, merkez bankasının bir sonraki hamlesinin hâlâ faiz indirimi olacağını doğrulayacağı düşünülüyor.
Reuters'da dün yayımlanan haberde Koç Holding'in, sahip olduğu Yapı Kredi Bankası hisselerinin satışı için First Abu Dhabi Bank ile ileri aşama görüşmelere geçtiği, sıkı pazarlık yürütüldüğü ve anlaşma sağlanması halinde işlem büyüklüğünün 8 milyar dolar seviyelerinde olabileceği belirtildi. Haberin ardından bankacılık endeksi günü yüzde 6 üzerinde yükselişle tamamladı.
Hazine dün iç borçlanma programı kapsamında iki ihale daha gerçekleştirdi. Hazine mayıs ayında 146,1 milyar TL iç borç servisine karşılık 140,7 milyar TL'si piyasadan 210,4 milyar TL iç borçlanma hedefledi. Dün itibarıyla aylık borçlanma 166 milyar TL'ye de ulaştı. Hazine yarın iç piyasada iki yıl vadeli iki euro cinsi doğrudan satış ile aylık programını tamamlayacak.
TAHVİLDE YABANCI GİRİŞİ
Yurt dışında yerleşik kişilerin sahip oldukları devlet iç borçlanma senedi (DİBS) portföyü piyasa fiyatı değişimi ve kur farkından arındırılmış olarak 10 Mayıs haftasında 2,8 milyar dolar arttı.
Yabancı yatırımcılar TL tahvilde alışılagelmişin dışındaki politikaları gerekçe göstererek paylarını neredeyse sıfıra indirmişlerdi. Bu yılın ilk çeyreği sonunda pay yüzde 1,7 seviyesindeydi. Bankacılar son dönemdeki girişlerle payın yüzde 5'e doğru yükseldiği görüşünde. Bu alandaki rekor ise 10 yıl önce yaklaşık yüzde 28 seviyesindeydi.
Bugün iç gündemde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, Finansal Okuryazarlık Platformu lansmanındaki konuşması takip edilecek.
FAİZDE GÖZLER MERKEZ'DE
TCMB'nin faiz kararı da bu haftanın önemli gündemlerinden. Reuters anketindeki beklenti, yıllık enflasyonun zirve yapacağı mayıs ayında TCMB'nin politika faizini yüzde 50'de sabit bırakacağı yönünde. Karar yarın 14.00'te açıklanacak.
Dolar/TL'de bu sabah güne 32,1850 seviyelerinde başladı. TL Mart ayında dolar karşısında yüzde 3.5 ile temmuz ayından bu yana en belirgin değer kaybını yaşadıktan sonra nisan ayını yüzde 0,04 ile sınırlı bir değer kazancı ile tamamladı. TL, mayıs ayında da yatay seyretti.
Öncü verilerden bankacıların yaptığı hesaplamalara göre TCMB'nin swap hariç net rezervi geçen hafta 9,5 milyar dolar arttı. Swap hariç net rezerv geçen hafta eksi 14,1 milyar dolar hesaplanıyor. Böylece, yerel seçimler öncesi hafta olan 29 Mart'ta görülen eksi 65,5 milyar dolar ile tarihi düşük seviyeden bugüne toparlanma 51 milyar dolar.
Şimşek bu hafta katıldığı bir canlı yayında TCMB'nin rezerv birikimine dikkat çekerek, bu döviz alımı olmasaydı dolar/TL'nin 30'un altına inebileceğini de söyledi ancak "TL'de aşırı değerlenme de öngörmüyoruz, tüm aşırılıklar risktir" dedi. Şimşek aynı konuşmada swap kısıtlarının, uzun vadeyi özendirecek şekilde azaltılabileceği mesajı da verdi.