Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Akdeniz’in balık verimliliğini değerlendirdi. Kızıldeniz’den Akdeniz’e yaşanan balık göçünün tarihsel sürecini anlatan Gökoğlu, “ “Süveyş Kanalı’nın açıldığı güzergâh tuz gölleri üzerinden açılıyor. Tuz göllerinde tuzluluk çok fazla. Burada 2-3 tane göl var. Tuzluluk bir bariyer oluşturdu. Akdeniz ile bağlantı kurulduğu zaman tuz göllerinde bulunan yüksek tuzluluk göçleri engelledi. Süreç içerisinde Süveyş Kanalı derinleştirilerek genişletildi” dedi. 66 TÜR TESPİT EDİLDİ Nil nehri üzerine 1970’li yıllarda Asvan Barajının yapıldığını hatırlatan Gökoğlu, “Bu baraj yapılınca Nil Nehri’nin suları azaldı. Dolayısı ile Süveyş Kanalı’nın ağzında tuzluluk bariyeri ortadan kalktı. Küresel ısınma sonrasında da Akdeniz’in suları ısındı. Kızıldeniz ile Akdeniz arasında bulunan bariyer ortadan kalktı. Akdeniz’in su yapısı değişmeye başladı. Bütün bu etkileşimler Kızıldeniz’den Akdeniz’ göçleri hızlandırdı. Şuana kadar Antalya körfezinde bizim tespit ettiğimiz tür sayısında 66 oldu” sözlerine ekledi. "KIZILDENİZ BARBUNU KIYILARIMIZDA ÇOĞALDI" İskenderun Körfezinde tespit edilen tür sayısı 100’e yaklaştığını açıklayan Gökoğlu, “İsrail kıyılarında bu sayı daha da yüksek. Akdeniz’e yeni türlerin girdiğini bilim insanları sürekli olarak bildiriyorlar. Antalya körfezinde yerli ispari balığında müthiş bir azalma var. Çok ciddi bir düşüş başladı. Bu balık kayalık bölgelerde bol miktarda vardı. Bunların yerini Kızıldeniz türleri almaya başladı. Buna benzer birçok balığın Doğu Akdeniz’de popülasyonu düşmeye başladı. Kıyılarımızda şimdi Kızıldeniz Barbunu dediğimiz balık çok miktarda çıkmaya başladı. Bizim yerli Barbunu’muz gittikçe azalıyor. Bir değişim var. Yine sarpa balığının yerini sokar balıkları almaya başladı” açıklamasını yaptı. (İHA) [old_news_related_template title="Korkutan uyarı: İstilacı balıklar, doğal türleri yok ediyor" desc="Prof. Dr. Özgür Emiroğlu, iklim değişikliğinin etkilerinden bahsederek Porsuk Barajı’nda çoğalan istilacı balık tehlikesine karşı uyarılarda bulundu. Eskişehir'in, ciddi anlamda istilacı balıklar tarafından işgal edilmiş illerden bir tanesi olduğunu ifade eden Emiroğlu, 'Normal şartlarda Türkiye’de toplam tatlı su balıkları içerisinde yüzde 15-17 istilacı balık varken Eskişehir’de bu oran yüzde 40’lara çıkıyor' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/27/iecrop/detay-kopya-10_16_9_1627380937.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/korkutan-uyari-istilaci-baliklar-dogal-turleri-yok-ediyor-6559338/"]