Yaşamın erken dönemlerinde bizi geleceğe hazırlayan sınavlar, çoğumuz için en zor süreçler arasında yer alıyor. Bu dönem aynı zamanda annelerin fazla mesaisi anlamına da geliyor. Çünkü öğrencilerin evde, okulda ya da kursta tam kapasite çalışabilmesi için kaliteli ve temiz besinlere ihtiyacı var. İşte kahvaltı seçenekleri YUMURTA tükettiğimiz, sağlıklı bir kahvaltı yapmakta zorlanırız. Fakat yumurtayla onlarca leziz kahvaltı çeşidi oluşturabilirsiniz. Örneğin sebzeli omlet, kolay yapılan ve en çok tok tutan alternatiflerdendir. Keten tohumlu, çörek otlu haşlama yumurta ya da yağsız tavada hazırlanan baharatlı yumurtalı ekmekler de güzel alternatifler arasında yer alır. Yumurta, içeriğindeki kolin sayesinde beyin ve göz sağlığını korur; anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynağıdır. Çocuklar hep aynı şeyi yemek istemeyeceğinden kimi sabahlar onlara yulaf ezmeli, taze meyvelerle hazırladığınız tarçın, şeker eklenmemiş reçel ve yoğurtlu karışımları da verebilirsiniz. 3 Kan şekeri dengesine dikkat! Uzun süreli açlıklar beraberinde sağlıksız besin seçimlerini de getirir. Öğrencilerin dersleriyle sınavlarına odaklanabilmesi ve dikkatini toplayabilmesi için orta ve düşük glisemik indeksli besinler tüketmesi tercih edilmelidir. Çocuğunuzun ders aralarında yüksek yağ ve şeker içeren paketli ürünler ya da fast food besinler tüketmemesi için sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayıp yanına verin ya da ona sağlıklı seçeneklere nereden ulaşabileceğini öğretin. Kuru meyvelerle kombinlenmiş kuruyemişler ve kefir ideal atıştırmalıklar arasındayken hazırlayacağınız şekeri ve unu azaltılmış tariflerle çocuğunuzun iştahını yönetebilir ve yağlanmasının önüne geçebilirsiniz. Obez ya da fazla kilolu çocukların kalp damar hastalıkları, yüksek kan basıncı, tip 2 diyabet, insülin direnci ve diş çürüğü riski artar. 2 Öğle yemeklerinin sağlığa etkisi Günün asıl iş yükünü taşıyan öğle yemeği, enerji, kompleks karbonhidrat ve protein içermesi ideal olan öğünlerdendir. Bu nedenle öğle yemeklerinde haftanın en az iki günü tercihen ton balığı ve yeşilliklerden oluşan tam tahıllı sandviçler, C vitamininden zengin meyveler tercih edilmelidir. Değişen günlerde, anne köftesi, mevsim yeşillikleri, baharatlı fırın patatesin yanında ayran lezzetli bir seçim olur. Su tüketimi neden önemli? Vücudumuzdaki kimyasal tepkimelerin çoğu sıvı ortamlar aracılığıyla gerçekleşir. Bu nedenle vücudumuzdaki su ne kadar yeterli düzeyde ve taze ise olaylar o denli hızlı ve sorunsuz gerçekleşir. İşlerin doğru ilerleyebilmesi için çocuğunuzun su alımını teşvik edin. Gün içine yayılmış minimum altı su bardağı su tüketmesi yeterli olur. 1 Zihinsel çeviklik için... Kan şekerini hızla yükseltip düşüren tatlı ya da şeker eklenmiş içecekler gibi besinlerin tüketiminden sonra bir yorgunluk yaşanır. C vitamini, çinko ve E vitamininin beyin sağlığını koruyucu ve geliştirici etkisi vardır. Bu nedenle beslenme düzeninde kabak çekirdeği, ceviz gibi kuruyemişler, çilek gibi küçük taneli meyveler ve doğal et, balık, tavuk ve kurubaklagil tüketimine önem verilmelidir.