Geçtiğimiz günlerde beşinci nesil savaş uçağımız Kaan ilk kez havalandı. Dünyada örneği olmayan, yüksek teknolojili beşinci nesil jet uçağının yapımı çalışmalarında büyük yol kat edildiği söylendi.

Seçim yaklaştı ya, yine başladı! Geleneksel seçim kandırması... En erken 10 yıl sonra açlıktan ölmezsek havada görürüz kendisini inşallah...

★★★

Milletimiz bunun birkaç yıla tamamlanacağı yalanını yer. Oysa yerli bakliyat, yerli buğday, yerli et yiyemez. Adını bile duymadığınız ülkelerden ithal ederler.

Çiftçiyi ithalat ile ezmese; mazot, tohum, gübre, ilaca adam gibi destek verse... İnanın jet uçağından daha memnun eder. Çok makbule geçer.

Nitekim açlıktan kanatlarını kemirince acı bir metal tadı geliyor dilimize...

★★★

Açıklanan devasa enflasyonun en ürkütücü kalemi hiç şüphesiz ki gıda fiyatları...

2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre artış oranı, İstatistik Kurumu’nun törpülemiş haliyle son bir yılda yüzde 71.12’de...

Oysa dünya gıda fiyatları endeksi, mayıs ayında şeker ve et fiyatlarındaki artışlara rağmen bitkisel yağlar, tahıl ve süt ürünlerindeki sert düşüşlerin etkisiyle iki yılın en düşük seviyesine geriledi.

Bizde Ağustos 2020’den bu yana 33 aydır aralıksız artmaya devam ediyor.

★★★

Bilmiyorum duydunuz mu? İlan edilen “Beş Yıllık Stratejik Tarım Planı”nın ardından geçen hafta “Hayvancılıkta 5 Yıllık Yol Haritası” açıklandı. Bir kez daha...

Yeni bakanın da hayvancılık yol haritasını açıklamadan önceki icraatı Et ve Süt Kurumu’nun 650 bin büyükbaş besilik hayvan ithalini ilan etmek oldu.

★★★

Tarım ve Orman Bakanı, et fiyatındaki artışın, enflasyon ve maliyetlerle izah edilemeyeceğini öne sürerek fırsatçılarla mücadelede en ağır cezaları uygulayacaklarını ifade etti.

Bıraksa ya bu işleri... Olay arz-talep meselesi... Ortada et yoksa fiyatı artacak tabii...

Peki bu kararlarla düşürebilirler mi?

Seçim ve oy hesabıyla iktidar kontrolündeki Ulusal Süt Konseyi, aylarca çiğ süt fiyatlarını artırmayınca milyonlarca büyük ve küçükbaş süt hayvanı kesime gönderildi.

Benzerini ete yapsalar kalan bir avuç besici de işi bırakıp başlarının çaresine bakacaklar.

★★★

Hayvancılığın en büyük sorunu neydi? Kötü yönetimin maliyetleri patlatması ve mera kalmaması... Mera olsa, yetiştiricilik giderleri azalacak yarı yarıya... Sahi, ne oldu meralara?

Beton döküldü, apartman kondu. Çöp döküldü, hafriyat doldu. Fosseptik boşaltıldı, çukur açıldı. Tarlaya çevrildi, bahçe yapıldı. İmara açıldı, yerleşime başlandı. İmar affı geldi. Meraların ırzına geçenleri kanun temizledi.

★★★

Var mı oraya destek? Adamların hobisinin adı köstek... Hayvancılığa yönelik destek ve teşviklerin düşük tutulması, kaynakların ithalata ayrılması nedeniyle son beş yılda canlı hayvan varlığı, 4.3 milyon baş azaldı.

Dünyanın en az et tüketen ülkeleri arasında olduğun halde dünyada en çok et ithal eden ülkeler arasında başı çekeceksin. Sonra da ülkeyi gayet güzel yönetiyorum diye yedireceksin. İyi iş valla... Ne güzel dünya... En azından bunu yiyen olduktan sonra...