Meclis'te en çok soru önergesini cevaplayan bakanlıklar belli oldu. DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, TBMM Başkanlığı'na sunduğu yazılı önergeyle, Meclis'in 28'nci Dönem 1'inci Yasama Yılı'na ilişkin çalışma istatistiklerini sordu. 

Meclis Başkanlığı'nın verdiği cevaba göre 1'inci Yasama Yılı'nın başladığı 1 Ekim 2023'ten bugüne kadar milletvekilleri, TBMM Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Yardımcılığı ve bakanlıklara 12 bin 510 adet yazılı soru önergesi verdi. Önergelerin 6 bin 650'si cevaplanırken, 5 bin 5 tanesi cevaplanmadı. 855 önergenin ise cevaplanma süresi devam ediyor.

Milletvekilleri, TBMM Başkanlığı'na 59, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a 647, Adalet Bakanlığı'na 1820, İçişleri Bakanlığı'na 1626, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na 1421, Sağlık Bakanlığı'na 1029, Tarım ve Orman Bakanlığı'na ise 1037 adet soru önergesi verdi. 

Kurumların soru önergelerini cevaplama istatistiklerinde Adalet Bakanlığı'nın 1820 soru önergesinin 1271'ini cevaplandırmadığı görüldü. TBMM Başkanlığı tüm sorulara zamanında cevap verdi. İçişleri Bakanlığı ise 1000 soru önergesini yanıtlayarak bakanlıklar içerisindeki en yüksek performansa sahip oldu. 

EN ÇOK YAZILI ÖNERGE SUNAN CHP

TBMM Başkanlığı tarafından işleme alınan yazılı önergelerin siyasi partilere göre dağılımı da belli oldu. Buna göre CHP, toplamda 4 bin 982 yazılı önergeyle 1'inci sırada yer alırken DEM Parti 2'nci, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi 3'üncü, İYİ Parti 4'üncü ve Saadet Partisi ise 5'nci oldu. Buna karşın yazılı önergeleri cevaplanmayan siyasi partiler sıralamasında da CHP, 1'inci sırada bulunuyor. 

Meclis araştırma önergesi kabul edilen siyasi partilerde ise AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti'nin 2'şer önergesi, DEM, Saadet ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nin ise 1'er önergesi Meclis Başkanlığı tarafından kabul edildi. Diğer taraftan 339 milletvekili yazılı önerge verirken DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, en çok yazılı önerge sunan milletvekili oldu.