Meksika, yarın düzenlenecek seçimlerde tarihinin ilk kadın liderini seçmeye hazırlanıyor.
Erkek egemen Meksika siyasetinde son yıllarda hızla yükselen Claudia Sheinbaum, tüm anketlere göre devlet başkanlığı yarışında açık ara önde.
Doktoralı bir bilim insanı olan Sheinbaum, iklim değişikliğiyle ilgili çalışmalar yürüten kurulun parçası olarak Nobel Barış Ödülü'ne de ortak olmuştu.
SİYASET VE BİLİMLE DOLU BİR HAYAT
Muhalefete büyük baskının olduğu 1960'lı yıllarda protestolara aktif olarak katılan bir ailede büyüyen 61 yaşındaki Sheinbaum'un babası kimya mühendisi, annesi de biyolog. Yahudi aile 1930'larda Nazi zulmü nedeniyle Bulgaristan'dan Meksika'ya kaçmış.
Siyasetle bilimi harmanladığını anlatan Meksikalı siyasetçi, solcu Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador'un desteğiyle siyasi kariyerinde hızla yükseldi. 2018'de başkent Mexico City'nin ilk kadın belediye başkanı seçilen Sheinbaum, uyuşturucu kartellerinin cirit attığı ve çete savaşlarıyla kana bulanan ülkede bilime dayalı projelerle yeni bir dönem vaat ediyor.
Meksika'daki devlet başkanlığı yarışında Sheinbaum'un en dişli rakibi yine bir kadın. Teknoloji alanında girişimci olarak tanınan Xóchitl Gálvez, muhafazakarar Ulusal Eylem Partisi adayı olarak yarışa katıldı.
Enerji mühendisliği akanında doktora derecesi bulunan Sheinbaum, bir dönem ABD'de araştırma yapmış ve akıcı İngilizce konuşuyor.
Devlet Başkanı Obrador'un gölgesinde kalmakla eleştirilen Sheinbaum, seçilmesi halinde tamamen bağımsız siyaset yürüteceğini savunuyor.
Ülkenin yeni lideri yüksek borç, ABD'yle göçmen krizi, bitmek bilmeyen şiddet olayları gibi çok zorlu konularla uğraşmak zorunda kalacak.