Muğla'nın çalgıcı köyü: Dibekdere
Muğla’nın Milas İlçesi’nin 354 nüfuslu Dibekdere Mahallesi’nde 7’den 70’e herkes davul zurna çalıyor.
Muğla’nın Milas İlçesi’nin 354 nüfuslu Dibekdere Mahallesi’nde davul zurna çalmak bir zanaat, iş, hobi, ekmek parası ve zorunluluk. Çünkü neredeyse davul ve zurna çalmayana kız bile verilmiyor. Öyle davul zurna deyip geçmeyin, buradakiler birer sanatkar. Davul ve zurna ile en ağır Türk Sanat Müziği makamları da dahil olmak üzere her türlü müziği çalamayana o henüz çırak deniliyor.
Dedesi ve babasından davul zurna çalmayı öğrenen 72 yaşındaki Dursun Girgin, halen oğlu ve torunuyla birlikte davul zurnacılık yapıyor. Dünyaca davul zurna çalınmasıyla tanınan Romanların yaşadığı Dibekdere’deki erkeklerin tek mesleği davul ve zurnacılık.
“NOTA BİLMİYORUM”
2002 yılında Milas Yöresi Davulcular Zurnacılar Derneği’ni kurarak davul zurnayı Avrupa’ya tanıttıklarını belirten Dursun Girgin, düğünlere 46 yaşındaki oğlu Veysel ve 22 yaşındaki torunu Ozan ile birlikte gidiyor. Girgin, “6 çocuğum, 21 torunum var. Oğul ve torunlarımın hepsi davul ve zurna çalıyor. Ben 7 yaşında başladım çalmaya. Zurna çalmaya mecburdum. Bizim burada her babanın oğlundan ilk ve tek isteğidir. Biz soy olarak 250 senedir zurna çalıyoruz.
Klarnet gibi zurna çalarım. Üniversiteyi bitirmiş torunum var o da zurnacılık yapıyor. İlk mesleği o. Eskiden zurna çalmayana kız bile vermezlerdi” dedi. Çok iyi bir zurnacı olabilmek için önce çok iyi nefes almak gerektiğini belirten Girgin, “Nota bilmediğimiz için genelde küçük görülürüz. İyi güzel de Aşık Veysel de, Neşet Ertaş da nota bilmiyorlardı ama yaptıkları müziği kim yapabiliyor? Onlar gibi ben de müzik kültür adamlığı sevdalısıyım. Davul zurna, yemeğim, aşım oldu. Nota bizim için ikinci planda kalır. Çünkü nota bilmeyen 10 zurnacıyı yan yana getir, birbirlerinin gözüne bakarak en zor parçayı bile hepsi aynı ritimle çalar. Hatta bazı parçalar vardır ki bunları nota bilenler çalamaz. Zurna çalmak için nefes çok önemli. Zurnada perde olmadığı için en zor enstrümanlardan birisidir. İyi bir usta zurnacı ancak 20 senede yetişir” dedi.