Merkez Bankası, (TCMB) politika faizini sürpriz bir adımla 500 baz puan artışla yüzde 50 seviyesine yükseltme ve faiz koridorunu da genişletme kararı aldığı geçen haftaki Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin özetleri yayımladı.
TCMB geçen hafta "enflasyon görünümündeki bozulmayı dikkate alarak" politika faizinin artırılmasına karar verdi.
Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar "sıkı para politikası duruşu"nun sürdürüleceğini söyledi. TCMB ayrıca enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise "para politikası duruşu sıkılaştırılacak" dedi.
TCMB "Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini" düşüreceğini ve dezenflasyonun 2024 yılının ikinci yarısında tesis edileceği yönündeki PPK mesajlarını da tekrarladı.
RAPORDA ÖNE ÇIKANLAR
PPK özetlerinde öne çıkan diğer gelişmeler ise şöyle:
*Mart ayı içinde yapılan düzenlemelerle finansal koşullar sıkılaştırılmış, para politikası aktarımı desteklenmiştir.
*Bir önceki PPK döneminden bu yana toplam kredi büyümesinde ivmelenme gözlenmiştir.
*Mart ayı PPK kararı ve alınan makroihtiyati tedbirler ile kredi büyümesinde dengelenme öngörülmekte.
*Firma görüşmeleri, yılın ilk çeyreğinde ücret artışları, firmaların ilave kampanyaları ve öne çekilen talep etkisiyle yurt içi satışların çeyreklik bazda arttığını ima etmekte.
*Talebin mevcut seviyesi enflasyon üzerinde bir risk unsuru olarak görülmeye devam etmekte.
*TL mevduat faizleri önceki PPK dönemine göre yükseldi; düşük tutarlı tasarruf mevduatları ile yüksek tutarlı mevduatlara önerilen faizler arasındaki farkın da devam ettiği gözlenmiştir. Söz konusu gelişmelerin yurt içi talepte dengelenme süreci üzerindeki etkileri yakından takip edilmekte.
*Anket göstergeleri ve yüksek frekanslı veriler, işgücü piyasasında talebin sınırlı bir miktar güç kaybettiğine işaret etmekte.
*Yakın dönem tüketici enflasyonu gerçekleşmeleri dikkate alındığında, belirli hizmet sektörü kalemlerinde enflasyonun bir süre daha yüksek seyretme riski bulunmakta. Kira, eğitim ve sigorta gibi belirli hizmet sektörlerinin bu bağlamda öne çıkacağı değerlendirilmekte
*Öncü göstergeler, mart ayında enflasyonun ana eğiliminde yavaşlamaya işaret etmektedir. Diğer taraftan, söz konusu yavaşlamaya rağmen, ana eğilimin Enflasyon Raporu'nda öngörülen düzeyin bir miktar üzerinde olduğu değerlendirilmekte.
*Özelikle mart ayı enflasyon görünümünde, kur ve emtia fiyat gelişmeleri, dirençli seyreden yurt içi talep ve ramazan ayına özgü bir önceki aydan sarkan unsurların (özellikle kırmızı et üzerinde) etkisi hissedilirken, geriye doğru endeksleme eğiliminin yansımalarının sürdüğü ve özellikle eğitim hizmetleri fiyatlarında artışların devam ettiği izlenmekte.