Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, İsrail'in Batı Şeria'da 3 bin 500 yeni yasa dışı konut inşasını onaylamasına tepki gösterdi.

Keçeli, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, "İsrail makamlarının, Batı Şeria’da 3 bin 500 konut inşa edilmesine yönelik olarak bugün onayladığı plan, Filistin topraklarındaki işgalin daha da genişletilmesi anlamına gelmektedir. Bu eyleme derhal son verilmelidir" ifadelerine yer verdi.

İsrail’in uluslararası hukuku daha fazla ihlal etmesine engel olabilmek için işlediği suçların en doğru terminolojiyle tanımlanması gerektiğini vurgulayan Keçeli, Batı Şeria'daki işgal faaliyetlerinin uluslararası toplum tarafından "yasa dışı yerleşim" olarak adlandırılmasının yeterli olmadığını belirtti.

Keçeli, "Söz konusu olan, hukuken Filistin halkına ait topraklara İsrail tarafından zorla el konulmasıdır" ifadesini kullandı.

ALMANYA: KARARI DERHAL GERİ ÇEKİN

Almanya Dışişleri Bakanlığı da konuyla ilgili olarak yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Batı Şeria'da yeni yerleşim birimlerinin onaylanmasını kesin bir dille kınıyor ve İsrail hükümetine kararlarını derhal geri çekmesi çağrısında bulunuyoruz" ifadesi yer aldı.

İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında yerleşim birimleri inşa etme politikasının uluslararası hukukun ciddi ihlali olduğu belirtilen açıklamada, bunun iki devletli çözüme yönelik her türlü çabayı baltaladığı vurgulandı.

İşgal altındaki Batı Şeria'da yasa dışı yerleşim birimleri inşası için bir gerekçe olmadığına işaret edilen açıklamada, yerleşimlerin genişletilmesinin bölgedeki tüm insanlar için barış ve güvenliği eşit şekilde tehlikeye attığının altı çizildi.

SUUDİ ARABİSTAN: ŞİDDETLE KINIYORUZ

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in, Kudüs ve Batı Şeria'nın büyük bir bölümünü Yahudileştirme girişimleri kınandı.

Açıklamada, "Suudi Arabistan, İsrail işgalinin Batı Şeria'da yaklaşık 3 bin 500 konutluk yeni yerleşim birimi inşasını onaylama kararını şiddetle kınıyor." ifadesi kullanıldı.

İsrail'in yasa dışı yerleşim birimi kararının uluslararası kararları, Birleşmiş Milletler sözleşmelerini ve uluslararası insan hakları hukukunu ihlal ettiğinin altı çizilerek, "Bölgede barış ve istikrar fırsatlarının değerlendirilmesini engelliyor." değerlendirmesinde bulunuldu.

Filistin halkının güven içinde yaşama hakkını elde etmesinin önemine dikkat çekilen açıklamada, 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulması gerekliliğine vurgu yapıldı.

İSRAİL'İN YASA DIŞI YERLEŞİM FAALİYETLERİ

İsrail'de aşırı sağcı Yerleşim ve Ulusal Vizyon Bakanı Orit Strock, bugün 3 bin 500 yeni yasa dışı konutun inşasını onayladıklarını doğrulamıştı

İsrailli Bakan, "Bu topraklara sahip olduğumuz için vatanımızı inşa edeceğiz. Ülkemiz tüm yıkımlara rağmen inşa edilecek. Vatanımızı irademizin gücüyle inşa edeceğiz." ifadelerini kullanmıştı.

İsrail, 26 Şubat 2023'te Ürdün'ün Akabe kentinde, 19 Mart 2023'te de Mısır'ın Şarm eş-Şeyh kentinde Filistin, Ürdün, ABD ve Mısır'ın katılımıyla düzenlenen toplantılarda yerleşim faaliyetlerini bir süreliğine durdurmayı kabul etmişti.

İsrail'in verdiği sözlere rağmen 2023'te yerleşim faaliyetleri, son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

İsrail'in 1967'de işgal ettiği Doğu Kudüs'teki hakimiyeti ve burada inşa ettiği Yahudi yerleşim birimleri, uluslararası hukuka göre yasa dışı kabul ediliyor.