2007-2011 yılları arasında Samanyolu TV kanalında oynayan Tek Türkiye dizisi bir anda Türkiye'nin gündemine oturdu. Zaman Gazetesi ve Samanyolu TV'ye yapılan 14 Aralık operasyonunda Tek Türkiye dizisinin delil kabul edildiği iddia ediliyor. Peki Tek Türkiye dizisi nasıl bir diziydi ve operasyonla bağlantısı nedir?

TEK TÜRKİYE DİZİSİNİN KONUSU VE OYUNCULARI


2007 yılında Samanyolu TV'de yayınlanmaya başlayan aksiyon ve dram dizisi olan Tek Türkiye dizisi doğudaki terörü konu ediniyor. Dizinn yaratıcı operasyonda gözaltına Salih Asan. Senaristleri ise Ali Kara ve Samim Utku. Dizinin yönetmenliğini ise Naci Çelik Berksoy ve Gürsel Ateş gerçekleştirmiş. 2008 yılında Samanyolu TV'nin en çok izlenen programı olan Tek Türkiye dizisinin konusuna şu şekilde:

Tarık'ın Köyde Doktorluk yapan arkadaşı onu köye çağırır. Onu köye davet eden meslektaşı da ahlaksızlıkları ortaya çıkınca Tarık’ı bile beklemeden kaçar. Güneydoğu'da yer alan bu köy terör ve fakirlikten her zaman etkilenmiştir.Bundan etkilenen Tarık köyde kalmaya karar verir ve Doktor olarak orada görev almaya başlar.

Tek Türkiye Dizisinin Karakterleri:
Tarık: Dizinin ana karakteridir. Kendisini insanlığa adamış, masum insanlar için canını seve seve verebilecek fedakâr bir doktor. Gerçek adı Baran olup kan davası sebebi ile annesi tarafından verildiği komutan tarafından büyütülmüştür. İlk bölümlerde doktordur. Daha sonra kaymakam olmuştur.Daha sonra ümit erlerini kurup başına geçmiştir.

Çetin: ATT'nin başkanıdır ve PKK üst yöneticisidir. Şivan Irmağın has adamlarındandır.

Dila: Halo İbrahim'in torunu. Doktor Tarık’ı seven bir hemşire. Zeynep öğretmen öldürüldükten sonra Tarık'la evlenir.

Şivan: PKK'nın başkomutanıdır. Irmağın has adamıdır. Örgütün 2. adamıdır.

Tek Türkiye dizisinin oyuncuları: Ozan Çobanoğlu, Müjgan Gönül, Türker Tekin, İbrahim
Özlem Akınözü, Sabri Özmener, Ezgi Sertel, Murat Çobangil, İsmet Hürmüzlü, Özgül Sağdıç, Süleyman Karadağ, Alpay Aksum, Özge Mirzalı, Fatih Yurdakul, Eda Özdemir, Çetin Azer Aras, İsmet Uluer, Kadim Yaşar, Mehmet Gürkan, Faruk Günuğur, Ergun Kuyucu, Gamze Karababa, Eser Yilmaz Durmus, Çan Tarakçi, Cihan Özdemir, Erman Erbek, Serkan Altintas, Sekvan Serinkaya, Ahsen Mutlu, Gökhan Simsek, Nusret Çetinel, Yunus Destebasi.

GÖZALTINA TEK TÜRKİYE YÖNETMENİ SORGUDA NE DEDİ?


14 Aralık cemaat operasyonu kapsamında gözaltına alınıp serbest bırakılan Tek Türkiye dizisinin yönetmeni Naci Çelik Berksoy, açıklamalarda bulundu. Berksoy, diziyle ilgili teknik  konulara cevap verdiğini ve işleyici anlattığını söyledi:

“Sabah işe giderken, gelip aldılar. Çekime gidiyordum. Biraz haberim vardı ama, ciddiye almadığım için… Daha önce de söyledim. Bir 24 saat olmadı ama misafir ettiler bizi. Savcı beye ifade verdik, gayet o da medeniydi. Sorular sordu senaryo ile ilgili, Tek Türkiye ile ilgili. Geçmiş gün. Genellikle hatırladığım kadarıyla diye cevap verdim. İşleyişi anlattım, bizim nasıl çalıştığımızı anlattım. Bir yönetmen ne yapar, bir senarist ne yapar, onlar konusunda teknik bir bilgi verdim. Ondan sonra çıkardılar işte, birtakım terör örgütü diye anlattıkları bir şeyi sordular. Ben bu konularda biraz yabancıyım, bilmiyorum dedim. Biz Hocaefendi’nin dikte ettirdiği bir şeyi Tek Türkiye’de kullanmışız. Tahşiye örgütü, terör örgütüyle ilgili böyle bir şey söylediler, ben de bilgim yok dedim. Valla böyle bir şey yoktur tarihte. Yani filmden dolayı sansürlemeler olmuştur, ama tutuklama hiç olmamıştır. Başka bir olaya karışır yönetmen, mesela diyelim bir terör gösterisine, o ayrı. Ama filmden dolayı bu ilk defa oluyor böyle bir şey. Ama yanlış olduğunu onlar da anladılar herhalde.”