Danimarka merkezli oyuncak üreticisi Lego’nun Çinli muhalif sanatçı Ai Weiwei’nin Avustralya’nın Melbourne kentindeki Victoria Ulusal Galerisi’nde sergilenecek yeni eserleri için verdiği siparişi ‘plastik blokların siyasi içerikli bir sanat eserinde kullanılmasını istemediği için’ reddetmesinin ardından binlerce sanatsever sosyal medyada Lego bağışı kampanyası başlattı.



Çin'de iktidarı elinde tutan Komünist Parti'ye muhalif aktivist sanatçı Ai Weiwei, Aralık'ta açacağı sergi için Lego firmasına verdiği oyuncak siparişinin reddedilmesini Pazar günü Instagram sayfasında paylaştığı şu yazıyla duyurdu:

“Lego firması, Ai Weiwei Stüdyo'nun Victoria Ulusal Galerisi'nde kullanmak için verdiği toplu lego siparişini 'Legoların politik amaçla kullanılmasını onaylayamayız' gerekçesiyle reddetti. Ancak 21 Ekim'de İngiliz bir firma, 'altın çağını' yaşayan İngiliz-Çin ekonomik ilişkileri kapsamında Şanghay'a bir Legoland kuracağını açıkladı.”



Paylaşımın ardından, 167 bin takipçiye sahip hesaptan Lego'ya tepkiler yağdı. Ai Weiwei daha sonra içi lego dolu bir klozetin fotoğrafını, Lego’nun “Yarını inşa edeceklere ilham vermek için buradayız,” sloganıyla paylaştı. Lego'nun kararını sansür ve ayrımcılık olarak değerlendirdi.



Konunun dünya basınının ilgisini çekmesinin ardından Twitter üzerinde ‘#LegosForWeiwei’ (Weiwei için Legolar) hashtag’i altında başlatılan kampanyaya destek verenler hem Lego’yu eleştirdi hem de ünlü sanatçıya kendi evlerindeki Legoları bağışlamak istediklerini belirtti. Ai Weiwei kampanya ile ilgili Twitter üzerinden yaptığı açıklamada kendisine yapılan bağışları kabul etmek için bir yöntem bulmaya çalışacağını söyledi.



Birçok kişi Lego’nun geçmişte Çin hükümeti ile bir çok sorun yaşayan Ai Weiwei’nin talebini reddederek Çin’deki çıkarlarını korumaya çalıştığına inanıyor. 22 Ekim’de Birleşik Krallık merkezli Mervin Entertainments şirketi Şanghay’da yeni bir lego lunapark’ı kurmak için girişimlere başladığını açıklamıştı.