Mehtap Ö. ERTÜRK

Euler Hermes’e göre, 2016’da Türkiye’de iflas eden şirket sayısı yüzde 6 artarak 16 bine çıkacak...

Kur baskısı yüzünden ödeme yapma kabiliyeti bozulan reel sektörde, kurumsal şirket iflasları alarm veriyor. 2014’te 15 bin 822, bu yıl se 15 bin 100 olan şirket iflaslarının, 2016’da yüzde 6 artış ile 16 bine çıkması bekleniyor. Kur baskısı gibi nedenler ile artacak iflasların en fazla görüleceği sektörler ise inşaat, tekstil ve tarım.
Alacak sigortası şirketi Euler Hermes Baş Ekonomisti Ludovic Subran, Türkiye ekonomisinin ‘dört yol ağzında’ olduğunu ifade ederek, 2014’teki yüzde 9’luk düşüşün ardından kurumsal iflasların 2015’te yüzde 5 gerileme kaydetmesinin beklendiğini, ancak 2016’da yüzde 6’lık artışın gerçekleşebileceğini anlattı. Subran, ödeme sürelerinde de Türkiye’nin bölgesinde İtalya’nın ardından geldiğini, ve ortalamanın 80 güne ulaştığını belirterek küçük şirketlerde bu sürelerin daha da fazla olduğunu anlattı.

HÜKÜMET GEÇ ÖDEME YAPIYOR


İnşaat sektöründeki risklerden bahseden Subran, “Sektörde çok fazla üretim var ama asıl sorun küçük şirketlerde. Büyük alt yapı projelerinde yer alan bu şirketlere hükümet geç ödeme yapıyor. Ödeme vadeleri uzadı. Küçük bir şirketseniz 150 günde ödeme alabiliyorsunuz. Tekstil ve gıdada şirketlerinin risk profilinde artış var. Bunların büyük kısmı ihracat yapan şirketler ama ithalat yapıp işleyip sonra ihraç ediyorlar. Çok fazla küçük marjlı işler yapan aracılar var. Toptancılar, inşaat malzemeleri satan şirketler var. Bunlar biraz daha yüksek riskli alanlar” diye konuştu.
Subran, 2015’te TL’nin dolar karşısında en fazla değer kaybeden para birimlerinden biri olduğuna dikkat çekerek, “Bu durum ihracat rakamlarına henüz yansımadı. Ödeme yapılamaması riski sürerken iflaslardaki 2 yıllık aşağı yönlü trend 2016 yılında sona erecek” açıklamasında bulundu.


Dış borçlar tehdit oluşturuyor


Euler Hermes Başkanı Wilfried Verstraete ‘patlak lastik’ olarak adlandırdığı sorunları, “yerel devalüasyonlar, FED depremi, döviz bazlı borçlar” diye sıraladı. Verstraete, “Döviz bazındaki dış borç, önemli bir tehdit oluşturuyor. Türkiye’nin toplam dış borcunun yüzde 93’ü döviz üzerinden. Döviz rezervleri eylül ayında 10 milyar dolar azaldığından bu durumla başa çıkılması daha zor” dedi.