Zor­lu Cen­te­r’­ın po­pü­ler res­to­ran­la­rın­dan Can­ti­ner­y’­de açı­lış ön­ce­si baş­la­yan ‘or­tak­lı­k’ kri­zi tam gaz sü­rü­yor. Adı Be­bek ile öz­deş­le­şen Luc­ca­’nın sa­hi­bi Cem Mi­rap ve or­ta­ğı Ön­der Öz­tar­han ara­sın­da­ki an­laş­maz­lı­ğı ara­ya gi­ren ‘ha­tı­rı sa­yı­lı­r’ ki­şi­ler de çö­ze­me­di.
Da­ha ön­ce ma­ga­zin ba­sı­nı­na yan­sı­yan or­tak­lık kri­ziy­le il­gi­li de­tay­lar ise şöy­le... Her şey bun­dan bir­kaç yıl ön­ce baş­la­dı. Luc­ca­’nın ya­ra­tı­cı­sı Cem Mihrap, Zor­lu Cen­te­r’­da ye­ni bir res­to­ran aç­mak için kol­la­rı sı­va­dı. Luc­ca­’nın mü­da­vim­le­rin­den Ve­pa Grup Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Ön­der Öz­tar­ha­n’­a ye­ni res­to­ran için or­tak­lık tek­lif et­ti. İki ya­tı­rım­cı­ya da ya­kın bir kay­nak ara­la­rın­da­ki ilk or­tak­lık ko­nuş­ma­sı­nı şu söz­ler­le ak­ta­rı­yor: “Ön­der Öz­tar­han, Cem Mira­p’­a ‘İ­şi bi­len sen­sin. Pa­ra­ya pu­la da ih­ti­ya­cın yok. Ne­den be­n’ di­ye sor­du. Ce­m’­in ce­va­bı ise ‘So­nuç­ta bu bir risk ve ben ris­ki pay­laş­mak is­ti­yo­rum. Se­nin pe­ra­ken­de de­ne­yi­min bir zin­cir kur­ma­mı­za kat­kı sağ­la­r’ ol­du. İki­li an­la­şıp, el sı­kış­tı.”

İKİ CEN­TİL­MEN HA­RE­KET

Can­ti­nery için yüz­de 50-50 ser­ma­ye ile iki­li or­tak ol­du. Res­to­ran açıl­ma­dan ay­lar ön­ce Öz­tar­han, Mira­p’­a cen­til­men­ce bir öne­ri gö­tür­müş. “İ­şin ba­şın­da du­ra­cak ve yö­ne­te­cek olan sen­sin. Bir or­tak ça­lı­şıp di­ğe­ri ça­lış­ma­yın­ca hep sı­kın­tı olur. Gel biz, or­tak­lık pro­to­ko­lü­mü­ze bir mad­de da­ha ek­le­ye­lim ve ser­ma­ye yüz­de 50-50 iken, se­nin his­sen yüz­de 60 be­nim­ki de yüz­de 40 ol­sun” de­miş.

Cem Mi­rap da ay­nı cen­til­men­lik­le “O za­man ben de bu­ra­dan pro­fes­yo­nel emek­le­ri­min kar­şı­lı­ğı olan maa­şı al­ma­ya­yım” di­ye­rek kar­şı­lık ver­miş.

AÇIL­MA­DAN AY­RI­LIK KA­RA­RI

Fa­kat kar­şı­lık­lı gü­zel jest­ler­le baş­la­yan or­tak­lık, açı­lı­şa bir­kaç gün ka­la Mi­ra­p’­ın tek ba­şı­na de­vam et­mek is­te­me­siy­le kar­ma­şık bir hâl al­mış. Mirap, or­ta­ğı­na yal­nız de­vam et­mek is­te­di­ği­ni ilet­miş an­cak Öz­tar­han ay­rıl­mak is­te­me­di­ği­ni söy­le­miş.

Ön­der Öz­tar­ha­n’­ın bir sü­re­dir, il­gi duy­du­ğu ye­me-iç­me sek­tö­rü­ne gir­mek is­te­di­ği bi­li­ni­yor­du. Pe­ra­ken­de­nin ya­nı­na ek­le­ye­bi­le­ce­ği an­lam­lı bir iş ko­lu ola­rak gö­rü­yor­du ve ilk pro­je için he­ye­can­lıy­dı. Zor­lu Cen­te­r’­da iyi bir yer bul­mak için de çok uğ­raş­mış­tı.

Cem Mi­ra­p’­ın yal­nız de­vam et­mek is­te­me­si­nin ne­de­ni ise, res­to­ran kon­sep­ti­nin de­ğiş­miş ol­ma­sıy­dı. Baş­lan­gıç­ta mar­ket gi­bi ta­ze gı­da­la­rın pe­ra­ken­de de sa­tı­la­ca­ğı ve hat­ta bun­la­rın üre­ti­le­ce­ği bir res­to­ran kon­sep­ti dü­şü­nül­müş­tü. Fa­kat ni­ha­ye­tin­de bu­gün­kü ‘şe­hir­li gas­tro­no­mik kan­ti­n’ kon­sep­ti or­ta­ya çık­tı. Bu da Mira­p’­ın tek ba­şı­na za­ten 10 yıl­dır yap­tı­ğı bir iş olun­ca or­tak­lık­tan vaz­geç­mek is­te­di.

‘ES­Kİ­MO PRO­TO­KO­LÜ­’NE RET

Söy­le­nen o ki, Mira­p’­ın or­tak­lık­tan ay­rıl­ma­sı için tek­lif et­ti­ği be­de­li ye­ter­siz bu­lan Öz­tar­han, “Söy­le­di­ğin be­de­lin iki ka­tı­nı tek­lif edi­yo­rum, sen ay­rıl” di­ye­rek rest çek­miş. Mi­rap da bu öne­ri­yi ka­bul et­me­miş.

Öz­tar­ha­n’­ın ya­kın çev­re­si­ne “Es­ki­mo­lar ken­di ara­la­rın­da bir or­tak­lı­ğı bo­za­cak­lar­sa bi­ri fi­ya­tı söy­ler di­ğe­ri de alı­yo­rum ve­ya sa­tı­yo­rum der. Böy­le­ce hak­ka­ni­yet­li bir ay­rı­lık ger­çek­leş­miş olur. Ba­na söy­le­di­ği­nin iki ka­tı­nı tek­lif et­tim ama ken­di­si sat­ma­ya ra­zı ol­ma­dı” de­miş.

İki­li­nin ara­sın­da­ki an­laş­maz­lı­ğı çöz­mek için ara­ya ha­tı­rı sa­yı­lır bü­yük­ler ve dua­yen­ler gir­miş fa­kat bir so­nuç alı­na­ma­mış.

HAYALET ORTAK

CAN­TI­NERY açıl­ma­dan ve açıl­dık­tan son­ra yü­rü­tü­len ta­nı­tım fa­ali­yet­le­ri­nin ta­ma­mın­da Cem Mi­rap ve Luc­ca eki­bi­nin is­mi ge­çer­ken, Ön­der Öz­tar­ha­n’­dan hiç söz edil­me­di. İn­ter­net si­te­si de da­hil hiç­bir yer­de is­mi geç­mi­yor ol­ma­sı da şu an­da iş dün­ya­sı­nın dar ko­ri­dor­la­rın­da fı­sıl­tıy­la ko­nu­şu­lu­yor. Öz­tar­ha­n’­ın ha­ya­let or­tak du­ru­mu­na dü­şü­rül­me­si­ne, ile­ti­şim da­nış­man­la­rı da kar­şı çık­mış. Giz­li­lik hep şüp­he uyan­dı­rır, doğ­ru­dur.

Me­lek ya­tı­rım­cı da olan Öz­tar­ha­n’­ın, baş­ka ya­tı­rım­lar için iş­ta­hı­nın kaç­ma­dı­ğı da ku­la­ğı­mı­za ge­len bil­gi­ler ara­sın­da.

 

Zor­lu­’nun en iyi­le­rin­den

Öte yan­dan Can­ti­nery, or­tak­lık kri­zi­ne rağ­men Zor­lu Cen­te­r’­da en iyi per­for­mans gös­te­ren res­to­ran­lar­dan bi­ri. Bir yı­lı ge­ri­de bı­ra­kan res­to­ra­nın pek çok mü­da­vi­mi var.
Cem Mirap, ya­kın çev­re­si­ne or­ta­ğıy­la ki­şi­sel ola­rak an­la­şa­ma­dık­la­rı­nı, fa­kat res­to­ra­nın pro­fes­yo­nel­ce yö­ne­til­di­ği­ni an­la­tı­yor­muş. Or­tak­lık kri­zi­nin, me­ka­nın yö­ne­ti­mi­ne yan­sı­tıl­ma­mış ol­ma­sı da bü­yük bir ba­şa­rı.