Asuman ARANCA / ANKARA

Şimdi terfi edemeyen, kendilerinin ve ailelerinin hayatları kararan ve maddi manevi kayba uğrayan Balyoz davasının beraat eden sanıkları, mağduriyetlerinin hesabını sormaya hazırlanıyor.

Devlet ve kararı veren hakimler aleyhine yüzlerce dava açılıyor. Tazminat davaları devlete milyonlarca liraya mal olacak. 5. yargı paketi ile hakim ve savcılar aleyhine tazminat davası açılamayacağına ilişkin hüküm, yürürlükten kaldırılmıştı.

Sanıkların Avukatı Celal Ülgen, Balyoz davasında verilen beraat kararı sonrası, yol haritasını SÖZCÜ'ye açıkladı. Emekli generaller Çetin Doğan, Özden Örnek, İbrahim Fırtına, Ergin Saygun gibi isimler yıllarca uğradıkları mağduriyetler için tazminat davası açarken, davanın başlangıcında muvazzaf olan ve bu dava nedeniyle YAŞ kararı ile emekliye sevk edilenler ise geriye dönük hak kayıplarını talep edecek.

KUVVET KOMUTANI OLACAKLARDI?

Balyoz sanıklarının avukatı Celal Ülgen SÖZCÜ'ye yaptığı açıklamada, terfi edebilecekleri halde, bu dava nedeniyle emekliye sevkedilen subayların, hak kaybı davası açıp geriye dönük tüm mali haklarını alabileceklerini bildirdi.

Örneğin davanın başlangıcında muvazzaf Orgeneral olan Bilgin Balanlı bu davada sanık yapılmasa Hava Kuvvetleri Komutanı olacaktı. Koramiraller Can Erenoğlu, Kadir Sağdıç ve Mehmet Otuzbiroğlu Deniz Kuvvetleri Komutanlığına, Korgeneraller Ziya Güler ve Korcan Polatsü de Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevine gelebileceklerdi.

EKSİK MAAŞ ALDILAR

Balyoz davasında sanık olan çok sayıda Kurmay Albay da General ve Amiralliğe terfi edebilecekti. Bu isimler tutuklanınca hem maaşları büyük oranda kesintiye hem de terfi edemeyip YAŞ kararı ile emekliye sevk edildi. Bu isimler şimdi eksik ödenen maaşlarını ve bir üst rütbeye terfi ile hak edecekleri ücretlerini talep edebilecekler.

O HAKİM VE SAVCILARA DA DAVA

Tümü beraat eden Balyoz davası sanıkları, yargılamayı yapan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinin eski hakimleri, Ömer Diken, Ali Efendi Peksak, Murat Üründü, Aytekin Özanlı için ''Kişisel kusurlarından dolayı tazminat davası'' açacaklar. 21 Şubat 2014'de çıkarılan 5. yargı paketi ile hakim ve savcılar aleyhine tazminat davası açılamayacağına ilişkin hüküm, yürürlükten kaldırılmıştı.

Benzer bir dava da bu kararı onaylayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Ekrem Ertuğrul ile üyeler Hamza Yaman, Ahmet Toker, Fikriye Şentürk, Abdurrahman Kavun ve Yargıtay Savcısı Hüseyin İnce hakkında açılacak. Ayrıca Balyoz davası savcıları Fikret Seçen, Mehmet Ergül, Murat Yönder, Süleyman Pehlivan ve Ali Haydar hakkında da benzer nitelikli davalar açılacak.

HAKLARINA KAVUŞACAKLAR

Balyoz davasından beraat eden tüm sanıkların ayrıca Adli sicil kayıtları silinecek, kamu, eş ve babalık haklarından mahrumiyetleri sona erecek. Orduevlerine, askeri ve sosyal tesislere giriş hakkını yeniden elde edecekler. Silah ruhsatlarını geri alabilecekler ve silah taşıyabilecekler.

Yasal işlemlerini ancak vasi aracılığı ile yapabileceklerine ilişkin hüküm kaldırılacak.18 yaşın altında çocuğu olanlar için uygulanan ‘’Vesayet hakkının elinden alınması’’ kararı kaldırılacak. Haklarında medyada çıkan aleyhte haberlerle ilgili olarak açtıkları davaların leyhlerine sonuçlanması süreci de hızlanacak. Bu davada yargılanan Albay Berna Dönmez gibi halen muvazzaf olan subaylar görevlerine devam edip terfi alabilecekler.