İktidar, üç bin gazetecinin izleyeceği Antalya’daki G-20 zirvesinin kapısını SÖZCÜ’ye kapattı. 5 ayrı başvurumuza cevap bile vermedi. Dünyanın gözü önünde büyük bir sansür ayıbına daha imza attı...

AKP iktidarı, muhalif medyaya yönelik sürdürdüğü akreditasyon ayıbını, G-20 Zirvesi’ne de taşıdı. Dünyadan ve Türkiye’den yaklaşık 3 bin gazetecinin izleyeceği zirveyi SÖZCÜ muhabirleri izleyemeyecek.

Zirveyi takip edebilmek için Başbakanlık tarafından verilen sarı basın kartı ile birlikte internet üzerinden bireysel başvuru yapılması gerekiyor. Akreditasyon işlemleri G-20 Sekreteryası ile birlikte Başbakanlık tarafından yürütülüyor. Gazetemizden yapılan 5 ayrı başvurunun hiçbirine bugüne kadar, G-20 akreditasyon merkezinden olumlu ya da olumsuz bir geri dönüş yapılmadı. SÖZCÜ ve Zaman dışında başvuru yapan medya kuruluşlarının büyük bir kısmına olumlu yanıt verildi. Şu ana kadar 2 bin 700 gazeteciye alana giriş izni için akreditasyon verilmiş durumda. Bu sayının 3 bine ulaşması bekleniyor. Bu yıl Türkiye’nin dönem başkanı olması nedeni ile ayrı bir öneme sahip olan zirve kapsamında yerli ve yabancı 3 bin basın mensubu için bir medya merkezi ve 2 otel ayrılmış durumda.



Antalya’da dünya liderlerinin ağırlanacağı bu sahil şeridinde protesto yasak, açıklama yapmak yasak, çadır kurmak bile yasak...

BASIN KONSEYİ’NDEN KINAMA


Oteller bölgesine ise sadece akreditasyonu olan basın mensupları ve katılımcılar giriş yapabilecek.Alana giriş izni verilen gazeteciler ise sadece açılış töreni ile iş dünyasının kalbinin atacağı B20 zirvesini yerinde izleyecek. Diğer programlar içinde oluşturulan medya merkezinden takip edebilecek.
Basın Konseyi de dün bir açıklama yaparak sansürcü yaklaşımı kınadı. “Antalya’da düzenlenecek olan G-20 zirvesini takip etmek isteyen Sözcü, Zaman gazeteleri ile bazı basın mensuplarının akredite edilmemesi kabul edilemez” denilen Basın Konseyi açıklaması şöyle:

HABER ALMA HAKKI KUTSALDIR...


“Bu durum, dünyanın gözü önünde hükümetin medyaya uyguladığı bir sansürdür. En büyük ülke liderlerinin katıldığı ve ülkelerin gelişmişliğinin de tartışılacağı toplantıda, Türk medyasının düşürüldüğü bu durumu, çelişki olarak değerlendiriyoruz. G-20 zirvesi dünyaya açık bir zirvedir. Türk siyasetindeki izahı güç çekişmelerin çok üstündedir. Bu önemli toplantıyı izlemek, her gazetecinin görevidir. Halkın haber alma hakkı da kutsaldır. Basın Konseyi olarak; Sözcü, Zaman gazeteleri ile bazı basın mensuplarının G-20 zirvesini izlemesini engelleyen bu anlayışın yanlıştan dönmesini ve gazetecilerin eşit koşullarda haber izleyerek, halkı bilgilendirmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz.”

Türkiye’nin en çok satan gazetelerinden SÖZCÜ, daha önce de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı pek çok toplantıda akreditasyon engeline takılmış ve gazete temsilcileri toplantı alanına alınmamıştı.