sozcu.com.tr / Gamze KAYA

Engelli olmayanların zihinlerindeki, engellilere yönelik barikatlara dikkat çekmek için düzenlenen “Uluslararası Barikat Film Festivali”nin altıncısı; sanatçı, akademisyen ve yabancı kültür ateşelerinin, gözlerini bağlayarak yaptıkları yürüyüşle başladı.

"ÇIĞ GİBİ GELİYORUZ"


Belgesel film yönetmeni Hüseyin Nacar, "Sanatın gücünü kullanarak, ajitasyondan uzak bir farkındalık yaratmak istedik. Festivalimize konu olan filmler de engelleri kaldırabilmeye yönelik, toplumda duyarlılık yaratacağımıza inandığımız ödüllü filmlerdir.

Engelliler, kadınlar ve sokak çocukları ile ilgili birçok filmin yönetmenliğini yapan Nacar, " Önümüze koyulan barikatlara rağmen, biz 'barikatsız dünya' hayalimizden vazgeçmeden üretiyoruz. Düşümüz çok büyük ve her yıl katlanarak büyüyor, çığ gibi geliyoruz" dedi.



"BEYİNLERDEKİ BARİKATLARI YIKMAK İÇİN SANATIN DİLİYLE GELİYORUZ"

Kendisini, 'ötekilerin yönetmeni' olarak tanıtan Hüseyin Nacar, " Biz toplum olarak çok duyarlı ve vicdanlı olduğumuzu sanıyoruz ancak toplum, farkındalık yaratma kaygısı olmayan festivallere verdiği önemi bu tarz projelere vermiyor. Bizler, toplumun kanayan yarasını sanatın diliyle gündeme getiriyor, beyinlerdeki barikatı yıkmaya çabalıyoruz. Tüm sanatseverleri ve özellikle tanınan yüzleri böylesine önemli bir noktada duyarlı olmaya çağırıyoruz" şeklinde konuştu.

Beyazıt Öztürk, Mert Fırat, Rıdvan Dilmen, Dilara Gönder, Fikret Orman, Bağış Erten, Yeşim Salkım, Süleyman Sarılar, Barbaros Çıdal, Levent Tüzemen, Nurgül Yeşilçay, Güntekin Onay, Lemi Çelik, Gürcan Bilgiç, Fuat Akdağ ve Mustafa Erdoğan gibi isimlerin destek verdiği festival, İstanbul Üniversitesi iş birliği ile 1-4 Aralık 2015 tarihlerinde filmlerini gösterime sunacak.



DÜNYAYA ÖRNEK PROJE

Konserler ve etkinliklerle de farkındalığa dikkat çeken festival günlerinin ilk konserini Yeni Türkü, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu’nda 16.30’da verecek. Yönetmen Hüseyin Nacar önderliğinde yapılan festival ayrıca; 21 İspanyol dilinin konuşulduğu Cervantes Enstitüsü ile ABD, İsveç, Hollanda, Yunanistan, ülkemizde de Cumhurbaşkanlığının, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, İstanbul Valiliği’nin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ve Fatih Belediyesi’nin de destek olduğu bu proje, Dünya kültür mirasına katkıda bulunan bir sosyal sorumluluk projesi olarak da adlandırılıyor.