Pentagon'da düzenlenen basın toplantısına video konferans yoluyla bağlanan Townsend, "Muktedir olacak tek güç, YPG'nin belirgin bir bölümünü oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri" dedi.

Kürt güçlerin operasyona katılımı konusunda Türkiye'yle görüşmelerin sürdüğünü belirten Townsend, bölgesel aktörler, Suriye'de yaşanan iç savaş gibi nedenler yüzünden sorunun oldukça karmaşık bir hale geldiğini vurguladı.

Suriye Demokratik Güçleri'nin 30 bini aşkın üyesi olduğunu, bunun belirgin bir bölümünü Suriyeli Kürtlerin, geri kalanını da Araplar ve yerel etnik güçlerin oluşturduğunu söyleyen Townsend, operasyonun yakın zamanda başlayabileceğini belirterek, şöyle konuştu: "Yeterli sayıda yerel gücün Rakka operasyonu için uygun olduğuna inanıyorum. Yine de daha fazla yerel gücü operasyona katma ve onları eğitme planımız var. Yerel güçleri kullanma konusunda Menbiç iyi bir örnek. Yerel güçleri bir araya getirdik ve bölgede kalan temel öge onlar oldular.

TÜRKİYE HİÇBİR ŞEKİLDE İSTEMİYOR AMA...


DHA'nın haberine göre; bir gazetecinin, "Türkiye, YPG'nin bu operasyona katılmasını istemiyor. Operasyona Türkiye mi, YPG mi katılacak" şeklindeki sorusuna Amerikalı general şu cevabı verdi:

"Sizin de sorunu doğruca tarif ettiğiniz gibi, Türkiye bizim SDF ile hiçbir yerde, özellikle de Rakka'da operasyona girişmemizi istemiyor. Gerçek şu ki, yakın çerçeve ve zaman diliminde başarılı olabilecek tek güç Suriye Demokratik Güçleri. YPG de bunun önemli bir bölümü. Türkiye ile müzakerelerde bulunuyoruz, plan yapıyoruz, görüşmelerimiz sürüyor."

Eldeki güçlerle yakında Rakka'ya gidileceğini söyleyen Townsendi "Bu güç, Suriyeli Arapları içeren YPG olacak. Sonrasında ne olacağı ABD, yerel ortaklarımız ve Türk hükümeti tarafından belirlenecek. Bu nasıl işleyecek bilmiyorum, Türkler bu operasyonda olmak istediklerini açıkladılar. Bunu geniş kapsamlı olarak daha sonra ele alacağız. Rakka'yı izole etmek için kısa sürede hareket edeceğiz ve bu da kısa sürede hazır olan güçlerle yapılacak" dedi.

Townsend, 'kısa süre' ifadesine yönelik soruya "Kısa süre demek istiyorum. Eminim ki düşmanlarımız bu yayını izliyorlardır, o yüzden kesin bir tarih vermeyeceğim" karşılığını verdi.