Ali GÜLEN /FRANKFURT


Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret içeren şiirinden dolayı Alman komedyen Jan Böhmermann’ın yargılanmasını isteyen Türkiye’nin talebini kabul ettiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan / Foto: Reuters


Almanya Başbakanı Angela Merkel, yaklaşık 10 gündür büyük tartışma konusu olan ZDF kanalı eleştirmeni Jan Böhmermann'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ilgili şiirine soruşturma izni verdiklerini açıkladı. Ancak hukuk devleti, basın, fikir ve sanat özgürlüğü konusunda Türkiye'ye önemli uyarılarda bulundu.

Türkiye, Alman Ceza Yasası'nın hükümet onayını gerektiren 103. maddesinin işletilmesi için başvurmuştu. Erdoğan da ayrıca, izin gerektirmeyen ve iki yıla kadar hapis cezası öngörülen 185. maddeden başvurmuştu.


Alman komedyen Jan Böhmermann / Foto: Reuters


O MADDEYİ DEĞİŞTİRECEĞİZ

Merkel, ülke içinde yükselen tüm tepkilere rağmen 103. maddenin işletileceğini duyurdu ancak bu maddeyi kaldırmak ya da yeniden düzenlemek için de meclise bir yasa teklifi geldiğini söyledi. 2018'den itibaren bu yasanın yeniden düzenleneceğini belirten Merkel, "Türkiye'nin ceza hukukuyla ilgili başvurusu bize 8 Nisan'da geldi. Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile konuyu değerlendirdik. Ayrıca hükümet ortağımız SPD ile de görüştük. Türkiye ile Almanya sıkı dostluk ilişkileri olan ülkelerdir. Türkiye ile NATO'da birlikteyiz, ayrıca AB üyelik süreci devam ediyor. Ancak özellikle Türkiye'deki güçler ayrılığı (yasama, yürütme, yargı) konusunda sıkıntılar bulunuyor. Güçler ayrılığı ve çoğulculuk önemlidir. Hukuk devleti en temel konudur. Basın özgürlüğü, sanat ve fikir özgürlüğü güçlendirilmelidir" dedi.

Merkel'in bu açıklaması Alman kanalları tarafından canlı yayınlandı.