Aydın DEMİR / SÖZCÜ

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, turizm sektöründe yaşanan krizin etkisiyle bireysel kredi kullanan kesimin ödeme güçlüğüne düştüğünü belirtti. Karadere,”Ödeme güçlüğü nedeniyle sicili bozulan müşterilerin başvurularının 3’te 2’sini reddetmek zorunda kalıyoruz” dedi.
Bu yıl 14. yaşını kutlayan Garanti Anadolu Sohbetleri’nin Bayburt’ta gerçekleşen 105. toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Karadere ekiplerinin turizm bölgelerine dağılarak, müşterileri ile görüşmeler yapmaya başladığını dile getirdi. Karadere, yapılan görüşmelerde kredilerin yaz döneminde geri ödenemeyeceği sonucuna vardıklarını açıkladı.

KOSGEB TURİZMİ DESTEKLEYEBİLİR


Bu noktada banka olarak müşterilere göre ödeme planları yaptıklarını ve kredi rasyosunu düşük tutmaya çalıştıklarını ifade eden Karadere, “Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) elinde ciddi bir kaynak var. Turizm sektörü büyük bir sıkıntı içinde. Ben olsam bu kaynakları turizm sektörüne yönlendiririm. Bu yönde can suyu desteği olabilir” açıklaması ile çözüm adresi olarak KOSGEB’i gösterdi.

Turizm sezonu sonunda işsiz kalanlarla birlikte kredi borçlarındaki ödeme güçlüğünün ayrı bir sorun yaratacağını kaydeden Karadere, asgari ücretin 1.300 liraya çıkarılmasının ardından işçi çıkarmalar başladığını, bunun da bankacılık sistemini olumsuz etkilediğini söyledi. Merkez Bankası’nın tahminlerle iyi analizler yaptığını da kaydeden Karadere,”Ancak Merkez Bankası ‘nın tutturamadığı tek hedef enflasyon rakamları. Biz yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 7.8 civarında bekliyoruz” diye konuştu.

KARŞILIKSIZ ÇEKLER KOBİ’LERİN


Karadere açıklamalarında, 2014 ikinci çeyreği ile 2016 ortasını kapsayan 1 yıl 4 aylık süreçte yazılan çek adedinde de yüzde 8’lik artış olduğunu belirtti. Ancak hacim olarak artışın yüzde 40’lara vardığını anlatan Karadere, büyük ölçekli çeklerin karşılıksız çıkmaya başladığını söyledi. Karşılıksız çeklerin sanayici KOBİ’lere ait olduğunu ifade eden Karadere, sorunlu sektörleri ise turizm, demir-çelik ve inşaat olarak gösterdi.

Nafiz Karadere, Dünya Gazetesi Başyazarı Osman Saffet Arolat’ın yönettiği toplantının açılış konuşmasında ise şunları söyledi: “Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın bir hayalden yola çıkarak yarattığı, Baksı Müzesi’ni ziyaret etmek ve hikayesini dinlemek ise bizim için büyük bir ayrıcalık oldu. Bayburtluların, şehir için büyük bir şans olan bu projeye hak ettiği değeri verdiğinden eminim.”

FARK YARATMAK ÇOK ZOR DEĞİL


Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, “Bayburt ekonomisinin sorunlarından biri, turizm potansiyelinden yeterince yararlanamamak. Bayburt, bozulmamış doğa yapısı, yaşayan yöre kültürü ve eko turizme olanak sağlayan yaylalarıyla önemli bir potansiyel taşıyor” dedi.

İŞLETMELER EL ELE VERİP BÜYÜMELİ


Kentin, doğal ve tarihi mirasın yanı sıra Baksı Müzesi gibi eşsiz bir değere de sahip olduğuna dikkat çekerek “Tüm bunları alt alta ekleyince, turizmde fark yaratmak sanıldığı kadar zor değil. Bayburt’ta potansiyeli yeterince değerlendirilmeyen bir diğer alan hayvancılık. Geniş tarım arazilerine ve çayır-mera alanlarına sahip ilin gelecek planlamasında, tarımsal üretimin ve hayvancılığın öncelikli hale getirilmesi önem taşıyor. Bunun için, hayvancılıkla uğraşan işletmelerin el ele vererek büyümesi, birlikte hareket etme kültürünü benimsemesi gerekiyor” diye konuştu.

Bayburt’un sahip olduğu kaynaklar, bulunduğu konumu ve bölgesiyle bir bütün oluşturduğuna işaret eden Karadere, şunları kaydetti: “Bayburt’un gelişimini kırsaldan bağımsız düşünmek imkânsız. Sosyo-ekonomik ve ekolojik gelişmelerle zaman içerisinde farklılaşmaya başlayan kırsal kalkınma anlayışıyla, kentin ekonomik yapısına uygun, akıllı, yenilenebilir ve sürdürülebilir bir çerçevede gelişim Bayburt için hedeflenebilir. Buluşmamızın, gerçekçi ve kalıcı çözümlere ulaşmak için tüm katılımcılara önemli fırsatlar sunmasını, Bayburt’un geleceğine yeni açılımlar getirmesini diliyorum.”