Türkiye, 45 yıldan beri ilk kez geçen 30 Ekim’de saatleri 1 saat geri almamış ve kalıcı olarak yaz saatine geçmişti. Hükümet, bu kararla daha fazla gün ışığından yararlanılması ve enerji tasarrufunu amaçlıyordu. Ancak kış saati uygulamasına son verilmesi karanlıkta yollara düşen öğrencileri ve ailelerini zor duruma sokuyor. Sabah 8’deki dersine gidebilmek için 7’de yola çıkan bir öğrenci için gün henüz aydınlanmamış oluyor. Bir çocuğa ailesinden bir kişi okula kadar eşlik etmek zorunda kalıyor. Yaşı henüz küçük olan öğrenciler ‘Anne neden gece karanlığında okula gidiyoruz?’ diye soruyor.

‘GÜN IŞIĞINI GÖRMÜYORUZ’

Bu durumdan özel sektörde çalışanlar da hoşnut değil. Sabah saatlerinde yola düşenler gün ışığını görmeden yaşıyor. Nitekim sabah karanlıkta yollara düşmek zorunda kalan binlerce kişi Change.org’da ‘Türkiye kış saati uygulamasına geçsin’ imza kampanyası başlattı. Sosyal medyada tepkilerini dile getirenler arasında çocuklarını karanlıkta okula gönderen veliler dikkat çekti. Çocukların ‘anne neden gece yarısı okula gidiyorum?’ diye sorduğunu belirten anneler, servislerin de gün ışımadan yola çıkmasından endişe duyduklarını dile getiriyor.

Öğrenciler, okula gitmek için gün ışımadan yollara düşmek zorunda kalıyor. Öğrenciler, okula gitmek için gün ışımadan yollara düşmek zorunda kalıyor.

Hormonal dengeler bozuluyor


Uzmanlar da sabah karanlıkta uyanmanın sağlık açısından insanlar üzerinde olumsuz etkileri olacağını söylüyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erk özellikle çocukların gelişme çağının olumsuz etkileneceğini belirterek şöyle dedi: “Gece vücutta melatonin hormonu salgılanmaya başlar. Bu hormon kişinin uyumasını sağlar. Daha sonra da büyüme hormonu faaliyete geçer. Bu iki hormonun da gece uyku saatlerinde salgılanması gerekir. Bu düzenin değişmesi, erken kalkmak ve bunun sonucunda ortaya çıkan geç uyuma gibi bir yaşam tarzı bu hormonların salgılanmasını tamamen değiştirir ve bozar. Kişilerin bağışıklık sistemini etkileyebilir. Dinlenmemelerine, uyku alamamalarına neden olabilir. O yüzden gün ışığı çok önemli.