Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TGRT canlı yayınında yaptığı konuşmada, söze kararın nasıl alındığının "perde arkasını anlatmak istediğini" söyleyerek başladı ve şöyle konuştu;

"Perde arkasını burada paylaşmak isterim. Bu program esasında Rixos’ta yapılacaktı. Barolar Birliği Başkanımızın Sayın Cumhurbaşkanımızı ziyareti sırasında geniş toplantıdan sonra özel bir görüşme oldu. Görüşmede Sayın Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu var, ben varım, Fahri Kasırga bey var, bakan yardımcımız ve müsteşarımız var, Barolar Birliği'nin yönetim kurulu üyeleri var ve daha başka danışman arkadaşlarımız var."

"ÖNERİ CUMHURBAŞKANI'NDAN GELDİ"

Toplantıda, Adli yıl açılış töreninin Saray'da yapılmasına ilişkin önerinin bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan geldiğini de anlatan Bakan Bozdağ, şöyle dedi;

"Toplantıda konunun adli yıl açılış törenini nerede yapılacağına geldi. Barolar Birliği yönetiminden biri Rixos’ta yapılacak dedi. Sayın Cumhurbaşkanımızda "Oraya neden para veriyorlar. Burada devletin yeri var çokta güzel bir yer. Millet Kongre ve Kültür Merkezi var çok da güzel" dedi. "Burada yapılsa ne olur?" dedi. Herkes "Çok iyi olur" dedi, orada kimse karşı bir fikir söylemedi."

ADLİ YIL AÇILIŞ TÖRENLERİNİN EV SAHİBİ YARGITAY

Bozdağ'ın açıklamalarından, Adli yıl açılış töreninin "Saray'da yapılmasına karar verilen" toplantıda, törenin ev sahibi olan Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit'in bulunmadığı da ortaya çıktı. Adli yıl açılış törenine, "kuvvet ayrılığı ilkesini" gerekçe göstererek katılmayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da daha önce yaptığı açıklamada, kendisine ilk gönderilen davetiyede, törenin mekanının bir otel olarak yer aldığını, kendisinin de bu davetiyeye olumlu yanıt verdiğini söylemişti. Ancak toplantı yeri otelden Saray'a alınınca, Kılıçdaroğlu da törene katılmama kararı vermişti. Bakan Bozdağ'ın "törenin Saray'da yapılmasına karar verilen toplantıda o da vardı" dediği Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da, toplantının Saray'a alındığının resmen açıklanmasının ardından, katılmama kararını kamuoyuyla paylaşmıştı.