Türk Musevi Cemaati Lideri İshak İbrahimzadeh ve Amerika’nın önde gelen Yahudi kuruluşlarından “Conference Of Presidents” heyeti Cumhurbaşkanlığı sarayında Erdoğan ile görüştü.

Emin ÖZGÖNÜL / ANKARA

Görüşmede iki ülke arasında yaşanan sorunların giderilmesi için atılacak adımlar ele alınırken, Mavi Marmara krizi ve ''Alçak koltuk'' olayları ile kopma noktasına gelen Türkiye İsrail ilişkilerinde ‘’2. Bahar’’ dönemine girildi. Mavi Marmara olayı nedeniyle 20 milyon dolar tazminat ve özür dilemeyi kabul eden İsrail ile buzlar eriyor. Ancak Türkiye Gazze’ye uygulanan ambargonun gevşetildiğini görmek istiyor. Bu durum gerçekleşirse Türkiye İsrail’e yeniden Büyükelçi de atayacak.

AKP’DE SIKINTI


Bu gelişmelere rağmen uzlaşma noktaları AKP tabanının yanı sıra, Mavi Marmara eylemini organize eden İnsani Yardım Vakfının da tepkisini çekiyor. İHH, “Türkiye ile İsrail arasındaki bir anlaşma Türk-Filistin ve Ortadoğu halklarının aleyhinedir’’ görüşünü AKP kurmaylarına iletti.

İsrail ile uzlaşma yolundaki en büyük engel ise, Gazze'de sadece ‘’Kerem-Şalom’’ sınır kapısına kontrollü olarak sıkıştırılan ambargonun tamamen kaldırılması oluşturuyor. Halen Batı Şeria’ya insanlar için Erez sınır kapısı, mal için de Kerem-Şalom kapısı dışında geçiş noktası bulunmuyor.

SU PROJESİ


Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş de bir süre önce KKTC'ye su temin eden projeden İsrail'in de yararlanabileceğini açıklamıştı. Türkeş, Ankara'da büyükelçilerle buluşmasında, ailesinin Kıbrıs kökenli olduğunu hatırlatarak,''Şimdi oradan inşallah Kıbrıs Rum tarafına da veririz. İsrail’in de ihtiyacı var, oraya da verilmeli ’’ demiş ve Türk-İsrail ilişkilerinde yeniş bir kapı aralamıştı.

Türkiye İsrail ilişkileri onarım süreci, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile İsrail Dışişleri Bakanlığı Direktörü ve Müsteşar Dore Gold arasındaki temaslarla hız kazandı.

İsrail, Mavi Marmara baskınında ölen 9 Türk'ün aileleri ile 54 yaralı ve gemideki zarar için, 20 milyon dolar tazminat ödeyecek. Türkiye ise, İstanbul’da müebbet hapis istemiyle gıyaplarında yargılanan dönemin Genelkurmay Başkanı Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin ve Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi hakkındaki davayı geri çekecek.