İddianamede Zarrab'ın İran ve Türkiye, "çifte vatandaşı" olduğu vurgulandı. Amerikalı Savcı Preet Bharara'nın hazırladığı iddianamede yer verilen bir mektup ise, Zarrab'ın İran Devleti için nasıl çalıştığını belgeliyor. İddianamede, Reza Zarrab'ın imzalaması için hazırlanmış olan mektup taslağına ilişkin 3 Aralık 2011 tarihli e-maile yer verildi.

Zeynep GÜRCANLI / ANKARA

Mektupta, İran Dini Lideri Ayetullah Hamaney'e övgüler dizen Zarrab, "Zarrab ailesi, İslam devriminin bilgi liderinin gösterdiği yolda Amerikan yaptırımlarını delmek için çalışmaya hazırdır" ifadesi dikkat çekti.

"BİLGE LİDERİMİZİN ROLÜ..."


Mektupta, İran Dini Lideri Ayetullah Hamaney'den "bilge liderimiz", Amerikan yaptırımlarını delmek için çalışan İran Merkez bankası yetkililerinden ise "saygın insanlar" olarak bahsediliyor, "İran'a yönelik yaptırımlar nötralize edilebilir, hatta bir fırsata dönüştürülebilir" deniliyor. Mektupta aynen şöyle deniyor;

"YAPTIRIMLARA KARŞI ÇALIŞMAK ZARRAB AİLESİNİN AHLAKİ GÖREVİ..."


"Yaptırımların çoğaltılacağı ve yoğunlaştırılacağına yönelik trend artık bir sır değil. İran'ın bilge liderinin de açıkladığı gibi, bu yıl bir ekonomik cihad yılı da olacağından, yarım yüzyıllık bir döviz alım-satımı tecrübesine sahip Zarrab ailesi, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya ve Azerbaycan'da şubeler açarak, yaptırımlara karşı mali ve döviz politikalarında her türlü işbirliğinin bir ahlaki görev olduğuna inanmaktadır."

"İSLAMCI İRAN'IN GAYRETLİ EVLATLARI..."


Mektup şöyle devam ediyor;
"İslamcı İran'ın gayretli çocuklarının işbirliği ve çabalarının, sevgili ulusumuzun tüm uluslararası ve mali alanlarda yükselmesini ve gelişmesini sağlamasını umut ediyoruz."

ZARRAB 2013'TE TÜRK VATANDAŞI OLDU


Reza Zarrab, İçişleri Bakanlığının talimatı ile vatandaşlık dosyası hazırlanarak Bakanlar Kurulu kararıyla babası Hossein (Hüseyin), ağabeyi Mohammad Zarrab (Can Sarraf) ve şirket çalışanı İran uyruklu Arash Mıandoabchıan (Aras Serdar) ile birlikte "istisnai kişiler" sınıfından faydalanarak Mayıs-Kasım 2013 Türk vatandaşı olmuştu.