KAMİL ELİBOL/ANKARA
Ani operasyonda Trakya bölgesindeki büfelerden para karşılığı toplatıldığı tahmin edilen 9 bine yakın bandrollü şarap şişesi kapüşonu ele geçirildi.

FOTO: SÖZCÜ


DOBERMANLI ÖNLEM

KOM ekipleri, toplama bandrollü kapüşonları ürettikleri şişelere basıp piyasaya süren üreticileri suçüstü yakaladı. Uyanık şarap üreticisinin polis operasyonuna karşı önlem olarak fabrikanın girişine doberman köpekleri koyması dikkat çekti.

İLK KEZ RASTLANILDI

Soruşturma ile Türkiye’de ilk kez bandrollü kapüşon usulsüzlüğüne rastlanıldı. Baskın sırasında üretici Mert H. kapüşonları fabrikanın arka bahçesine atmak istediği sırada çevrede tedbir alan polislerce kıskıvrak yakalandı.

FOTO: SÖZCÜ


BANDROL BAŞI 1 LİRA

Şarköy Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturmada, iki şarap fabrikasının bandrollü kapüşonları 1 TL karşılığında büfelerden toplattığı belirlendi. İki ayrı fabrikanın günde 5 bin, ayda ise yaklaşık 100 bin adet ürettikleri şarap şişelerine toplama bandrollü kapüşonları basarak piyasaya sattıkları yönünde bilgi alındı.

FOTO: SÖZCÜ


VERGİ KAÇAKÇILIĞI

İki firmanın bu yolla aylık 1’er milyon lira vergi kaçırdığı tahmin ediliyor. Devlete ÖTV ve KDV ödememek için kapüşon usulsüzlüğüne giren firma sahipleri polis tarafından gözaltına alındı. Başsavcılık, Sebahattin A. ve Mert H. hakkında 5607 sayılı Kaçakçılık Kanunu’na muhalefet etmek ve bandrol usulsüzlüğü suçlarından soruşturma başlattı.

BOZUK ŞİŞELERE AİT

Emniyette ifadesi alınan şarap firması sahibi Mert H., fabrikada ve bahçede bulunan bandrollü kapüşonlar için, ”Servis araçlarımızın satışını yapmış olduğumuz bakkal ve işletmelerin ellerinde kalan eski tarihli şarap şişelerini alarak yerine yenisini vermemiz neticesinde firmamıza geri gelen kapüşonlardır” dedi. Kapüşonların neden muhafaza edildiğini bilmediğini belirterek, “Bandrollü şişelerden haberim yoktu. Bu kapüşonlar tekrar şişelenmemekte ve satışı yapılmamaktadır” diye konuştu.

FOTO: DHA


AYRIŞTIRIYORDUK DEDİ

Diğer firma sahibi Sebahattin A. ise alacaklarına karşın Antalya’daki müşterilerinden 19 bin 800 şişe şarabı geri aldıklarını ifade ederek şöyle dedi: “Bozuk olanları kapüşonlarını çıkartarak ayrıştırıyorduk. Kullanılmış 3 bin 131 adet kapüşon ayrıştırılan ürünlere ait iade ve fire bildirimi için bekletiyorduk. Üzerinde geçmiş tarihli bandrolleri bulunan şarapları da satmayacak, ayrıştırarak ilgili kuruma bildirecektik. Geçmiş tarihli bandrollü ürünlere satmak ya da şişelemek gibi bir amacımız yoktu”

İDARİ PARA CEZASI

Mert H. ve Sebahattin A. Savcılık tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. İki ayrı şarap üretim firmasına usulsüzlük nedeniyle yüklü miktarda idari para cezası uygulanacağı bildirildi.