Kişilerin devlet hizmetlerine erişmek için kullandığı e devlet sayesinde pek çok işlem internet üzerinden yapılabilir. Online hizmetleri kullanmak isteyen kişilerin e devlet şifresi alması gerekir. Şifre alma işlemleri ise PTT’den yapılmaktadır.

E Devlet Şifresi Alma


PTT’ye gidilmesi şifre alınması için yeterlidir. Sorgulama.biz.tr sitesinde yer alan e devlet şifresi alma yazısında belirtildiği gibi kişiler şifre almak için ücret ödemelidir. Şifre aldıktan sonra ise belirtilen şifre ile giriş ekranındaki alanına şifre yazılarak giriş yapılabilir.



GİB blog sitesindeki e devlet girişi yazısında belirtildiği gibi kişilerin giriş yapmak için resimde yer alan formun doldurulması gerekir. Bu ekranda şifre ile birlikte kişilerin TC kimlik numarasını girmesi yeterlidir. Bilgilerin doğru olması halinde üyelik girişi sağlanır. Bilgiler yanlış olduğunda ise hata mesajı yayınlanır.

E Devlet Şifresi Değiştirme


Üyelik için mevcut şifresini değiştirmek isteyen kişilerin profil ayarlarına giriş yapması yeterlidir. Bu bölümde yer alan şifre değiştirme bağlantıları sayesinde kişiler kolay bir şekilde şifrelerini değiştirebilir.

E Devlet Şifremi Kaybettim


Üyelik şifresini unutan kişiler için iki seçenek bulunmaktadır. Eğer kişiler profil bilgilerine mail ve telefon bilgisi girmişse, şifremi unuttum bölümü kullanılarak kişilerin yeni bir şifre alması mümkün hale gelir. Bu durumda kişilerin kimlik bilgileri tekrar istenir ve kişinin doğrulaması yapılır. Güvenlik adımlarını geçen kişilerin cep telefonlarına ise yeni bir mesaj ile şifre gönderilerek kişilerin yeniden giriş yapması sağlanır. Bu şekilde şifre yenilemesi yapılabilir. Fakat telefon ve mail bilgisi olmayan kişiler için böyle bir imkan bulunmamaktadır.