Savunma Bakanı Jim Mattis, Litvanya'dan yaptığı açıklamada, "ABD'nin Türkiye ile yaşanan gerilimi çözebileceğini" ifade etti.

Reuters'ın haberine göre; "Türkiye'nin endişesini çözmeye çalışacağız" diyen Mattis, gazetecilere yaptığı açıklamada sözlerini şöyle sürdürdü: "Güney sınırlarının güvenliği için Türkiye ile yakın çalışma yürüteceğiz. Türkiye Avrupa'nın güney sınırı ve yakın olarak bağlantıda kalacağız."

Başbakan Binali Yıldırım ise Mattis'in bu çıkışından birkaç dakika sonra konuştu. İngiltere ziyareti öncesinde Ankara Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, ABD'nin Türkiye'nin kaygılarına rağmen verdiği YPG kararıyla ilgili "Bunun sonuçları olur" açıklaması yaptı.

Türkiye'nin bu konudaki tavrının net olduğunun altını çizen Yıldırım, "PKK'nın IŞİD'e karşı kullanılmasına karşıyız. Bunu net bir şekilde muhataplarımıza söyledik. Bunu Amerika çok iyi bir şekilde bilmektedir" dedi.

[old_news_related_template title="Trump'ın Türkiye'ye rağmen attığı o adım böyle değerlendirildi" desc="Amerikan Washington Post gazetesi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'de ana omurgasını PKK bağlantılı YPG örgütünün oluşturduğunu Suriye Demokratik Güçleri'ne ağır silah verilmesini öngören kararı imzalamasını 'ABD-Türkiye ilişkilerine darbe' olarak nitelendirdi. Öte yandan, ABD'deki Türk heyetinin tartışmalı karardan bir gün önce bilgilendirildiği ortaya çıktı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/2017-05-08t020022z_82693274_rc166d219b40_rtrmadp_3_usa-trump.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-trumpin-turkiyeye-ragmen-attigi-o-adim-boyle-degerlendirildi-iliskilere-darbe-1841028/"]

ÇAVUŞOĞLU DA SERT ÇIKMIŞTI


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da ABD'nin verdiği tartışmalı kararı değerlendirirken, YPG'nin de PKK'nın da terör örgütü olduğunu bir kez daha vurgulayarak, YPG'ye verilecek her silahın Türkiye'ye tehdit olduğunu söyledi.

Ana omurgasını YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) içindeki Arap unsurların Kürt militanlarla karıştırılmaması gerektiğini belirten Çavuşoğlu, Rakka'yı IŞİD'den temizleme operasyonu sırasında şehre girmesi gerekenlerin Arap güçler olduğunu ifade etti.

Washington Yönetimi'nin Türkiye'nin YPG'ye karşı tavrını bildiğini anlatan Çavuşoğlu, "Suriye'de yanlış adım atılmamalı" uyarısında bulundu.