Arkeology News Network'te yer alan habere göre bir grup bilim insanı, dinozorların dönemini gören eski bir organizmanın milyonlarca yılda nasıl evrimleştiğini anlamak için yeni genetik dizilim verilerini kullandı. Bir düzineden fazla üniversiteden bir genetik araştırma ekibi tarafından dört yıllık bir çaba sonucunda başta deniz planktonu olarak bilinen küçük ama karmaşık organizmalar olan dinoflagellatların biyolojisini ve evrimini ilk kez ortaya çıkardılar.

Dinoflagellatları her yerde bulabilirsiniz. Nefes aldığımız hava için güneş ışığını oksijene dönüştürüyorlar. Onlar, fosil yakıtın eski yapı taşlarıdır. Beyin sağlığını geliştirmek için marketlerdeki diyet takviyelerinde bulunurlar. Porto Riko gibi yerlerde geceleri lagünleri parıltılı hale getirirler. Ayrıca, insanlara zarar verebilecek kabuklu deniz hayvanlarında büyük miktarda balık ve toksinleri öldüren toksik algal patlamalardan sorumludurlar.

Önemli bir tür oldukları halde, büyük, karmaşık genomları nedeniyle uzun süredir doğru bir şekilde anlaşılamamışlardı.

dinoflagellates Soldan sağa dinoflagellate türleri: Ceratium, Dinophysis, Gonyaulax, and Orinthocercus. - Görsel Kaynağı: Wayne Coats


Tek bir dinoflagellat'ın büyük çekirdeğinde (nükleus) 12-400 kromozom olabilir. Karşılaştırma yapılırsa insanlar 23 çift olmak üzere toplamda 46  kromozoma sahiptirler.

Bilim adamları, moleküler, fosil ve biyojeokimyasal kanıtları, dinoflagellatların evriminde milyonlarca yıldaki en önemli alanları belirlemek için bir araya getirmeyi başardı; bu da, evrimi için revize bir model oluşturdu.

Maryland Üniversitesi Çevre Bilimleri Merkezi'nde moleküler genetikçi olan Tsvetan Bachvaroff, "Dinoflagellatların evriminin haritalandırılması - başarıyla ve böyle bir ölçekte olacak şekilde - hiç yapılmadı" diyor ve Baltimore'daki Deniz ve Çevre Teknolojisi Enstitüsünde yetişen iki çeşit parazitik dinoflagellat grubuna dair örnekler sunuyor: Şimdi nelerle ilişkilendirildiklerini ve neye benzediklerini anlıyoruz. Onların genomik esnekliği evrimsel olarak avantaj sağladı.

Deniz ve Çevre Teknolojisi Enstitüsü yöneticisi Russell Hill, "Bu çalışma, dinoflagellatların gelişimine ilişkin önemli yeni bilgiler sunuyor ve Dr. Bachvaroff'un bu araştırmaya önemli katkıda bulunabilmesinden çok memnunuz" diyor.