İran'da geçen hafta yapılan genel seçimden zaferle ayrılan Hasan Ruhani, açıklamalarda bulundu.

Orta Doğu'da istikrarın Tahran'ın yardımı olmadan gerçekleşemeyeceğini dile getiren Ruhani, ABD Başkanı Donald Trump'ın bölgede yaptığı temasları da eleştirdi. Ruhani, "Trump'ın Suudi Arabistan'da katıldığı etkinliğin siyasi hiçbir değeri yok ve dolayısıyla hiçbir sonucu da yok. İran olmadan bölgede istikrarın sağlanacağını kim söyleyebilir. " dedi.

Seçimi kazandıktan sonra İran halkının demokrasi ve dünya ile etkileşimde kalmayı istediğini söyleyen Ruhani, İran'ın balistik füze denemelerine devam edeceğinin altını çizdi. Ruhani, bu denemelerin sadece savunma amaçlı olduğunu belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında ise İran'a gönderme yaptı. Trump, "İran, terörist ve milis güçlere finansal ve askeri desteğini sonlandırmalı” dedi. Trump, “En önemlisi İsrail ve ABD, İran’ın asla nükleer silahlara sahip olmaması konusunda hemfikir. Terörist ve milis güçlere askeri ve finansal desteği sonlandırmalı” ifadelerini kullandı.

Trump, birçok ülkenin terörizm durdurulması ve radikalleşmenin yayılmasını engellenmesi için çözüm önerilerini sunduğunu dile getirirken, "Birçok Müslüman ülke, bu yönde adımlar atmaya başladı” ifadelerini kullandı.