Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, İncirlik krizi ve Türkiye’deki tutuklu Almanlar konusunda çok sert mesajlar verdi. Gabriel "Hakaretlerinizi bile sineye çektik. Artık yeter. Sabrımızın da bir sınırı var. Türkiye'ye giren Alman vatandaşlarının çıkamaması kabul edilemez ve Alman Meclisi de şantaj yapılacak yer değildir" dedi.

Neue Osnabrücker Zeitung gazetesine dış ilişkiler ve gündemdeki siyasi konulara ilişkin kapsamlı bir mülakat veren Gabriel, Türkiye’nin İncirlik’e Alman politikacıların ziyaretini tekrar engellemesini eleştirdi.

ÇOK AMA ÇOK SERT KONUŞTU


Alman Meclisi’nin görevlendirdiği askerler, orada IŞİD’e karşı önemli bir görev yürütüyor. Bu sadece bizim için değil, ABD ve NATO için de önemlidir. Eğer bu durum Türkiye’nin yaptığı gibi politik bir amaç için sürekli istismar edilecekse, kabul edilemez" diyen Gabriel sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bize kim baskı yapmaya kalkar, kim Alman anayasasında yer alan iltica hakkını kötüye kullanmak ister, kim askerlerin politikacılar tarafından ziyaret edilmesine izin vermez, kim bizi mültecileri tutuklamak ve işkence etmekle suçlarsa, bizim granit gibi tavrımızla karşılaşıyor. Buna geçmişte de izin vermedik, gelecekte de vermeyiz."

[old_news_related_template title="Türkiye Alman milletvekillerine İncirlik izni vermedi" desc="Alman milletvekillerinin İncirlik ziyaretine Türkiye’den yine izin çıkmadı. Almanya'dan konuyla ilgili yapılan açıklamada İncirlik'teki askerlerin alternatif bir lokasyona kaydırılma seçeneğinin değerlendirileceği ifade edildi. Kararın 'kabul edilemez' olduğunu vurgulayan Almanya için Ürdün seçeneği masada..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/incirlik3284.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/turkiye-alman-milletvekillerine-incirlik-izni-vermedi-1850632/"]

Sosyal Demokrat Partili Gabriel, bu söylediklerinin tam olarak ne anlama geldiğinin sorulması üzerine, şu ayrıntılı açıklamayı yaptı:

"Eğer İncirlik’e makul bir şekilde çalışmak mümkün değilse, ki bu milletvekillerinin ziyaretleri de kapsıyor, alternatifleri göz önüne almalıyız. Biz geçtiğimiz aylarda, Türkiye’ye kapıyı kapatmamak için hakikaten çok şeyler yaptık. Hakaretleri sineye çektik ve Türk hükümetine bir adım daha yaklaşmak için çareler aradık. Ancak sürekli bir şekilde Alman vatandaşları, kabul edilemez suçlamalarla tutuklanacaksa, bunları temsilciliklerimizin ziyaret etmesine izin verilmeyecekse, Alman vatandaşlarının bazıları Türkiye’den çıkamayacaksa ve Alman Meclisi baskı altına alınmaya çalışılacaksa, artık sınırlar aşılmıştır. Umarım önümüzdeki günlerde Türk hükümeti fikrini değiştirir. Yoksa, Alman Meclisi askerleri Türkiye’den çekecektir."

ALMAN ORDUSU ÜRDÜN'DEKİ ÜSSÜ İNCELEDİ


Geçen günlerde Almanya Başbakanı Angela Merkel de benzer yönde açıklamalar yapmıştı. “Türkiye ile görüşmelere devam edeceğiz fakat buna paralel olarak görevimizi yerine getirmemizi sağlayacak alternatif yollara da bakacağız” diyen Merkel şöyle devam etmişti: “Bunun da anlamı İncirlik’e başka alternatifler aramamız demek ve alternatiflerden bir tanesi Ürdün.”

[old_news_related_template title="Almanya lideri doğrudan açıkladı: Ürdün İncirlik için alternatif" desc="Ankara Yönetimi Alman milletvekillerinin İncirlik'teki askerleri ziyaret etmesine izin vermezken, Berlin'den karşı hamle gecikmedi. Kulislerde İncirlik'e alternatif bir lokasyon olasılığı konuşulurken, Başbakan Angela Merkel bizzat 'İncirlik Üssü'ne alternatifleri değerlendirmeliyiz. Ürdün bir olasılık' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/2017-05-15t115753z_1918476084_rc1633bc39f0_rtrmadp_3_turkey-germany-merkel.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-almanya-lideri-dogrudan-acikladi-urdun-incirlik-icin-alternatif-1850833/"]

Bu bağlamda Alman Ordusu, Ürdün’deki askeri üste araştırmalar yaptı. Savunma Bakanı da üssü inceleyecek. Özellikle yakıt taşıyan tanker uçaklarının iniş kalkışları ile ilgili sorunlar olup olmadığı üzerinde durulacak. Muvaffak adlı hava üssünün onay alabileceği ve İncirlik’teki Alman hava gücünün buraya yönlendirilebileceği belirtiliyor.

İncirlik Üssü’nde ABD öncülüğündeki uluslararası IŞİD’le mücadele koalisyonuna Tornado tipi keşif uçaklarıyla destek sağlamak amacıyla yaklaşık 260 Alman askeri görev yapıyor.

İLİŞKİLER NASIL SEKTEYE UĞRADI?


Ankara ile Berlin arasında İncirlik üzerinden geçen yıl da bir gerilim yaşanmıştı. Bundestag'ın Haziran ayında 1915 Olayları'nı 'soykırım' olarak nitelendiren tasarıyı kabul etmesinin ardından Ankara, Alman milletvekillerinin İncirlik'teki Alman askerlerini ziyaret etmesine izin vermemişti.

İki ülke arasındaki ilişkiler, 16 Nisan anayasa değişikliği referandumu öncesi Türk bakanların Almanya’daki etkinliklerinin iptal edilmesi, Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel’in Türkiye’de tutuklanması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Nazi ithamları nedeniyle sekteye uğramıştı.