Reuters'ın aktardığı henüz kesinleşmeyen rakamlara göre; eski itfaiyeci ve bodyguard olan Borisov'un en büyük rakibi muhalefetteki Sosyalist Parti (BSP) ise oyların yüzde 26.8'ini aldı. BSP, Moskova Yönetimi'ne yakınlığıyla dikkat çekiyordu.

Geç saatlerde bir açıklama yapan Borisov, "Milletin isteklerine ve uluslararası ciddi duruma cevap veren bir hükümeti hızla kuracağımızı umut ediyorum" dedi.

2017-03-26t064122z_473926113_lr1ed3q0ikns9_rtrmadp_3_bulgaria-electi45son

TÜRK PARTİSİ OY KAYBETTİ


Birleşik Vatanseverler'in yüzde 9.2 oyla üçüncü parti olduğu seçimlerde Türklerin Hak ve Özgürlükler Hareketi (DSP) ise yüzde 8.99 oy aldı.

2014 yılındaki seçimde yüzde 14'lük oy oranıyla parlamentoda 38 sandalyeye sahip olan DSP bu seçimde kan kaybetti ve sandıktan çıkan dördüncü parti oldu.
DSP'nin aday listelerinin partinin oy kaybetmesine neden olduğu düşünülüyor. Irkçı ATAKA Partisi'nin eski milletvekillerin de bulunduğu aday listesinin Bulgaristan'daki birçok Türk ve Müslümanın tepkisini çektiğini bildiriyor.

2017-03-26t113831z_2009403321_rc1c1b304ab0_rtrmadp_3_bulgaria-eleerwwwwction

GERB'in Birleşik Vatanseverler ile koalisyon kurması bekleniyor.

Avrupa Birliği'nin (AB) en fakir ülkesi olan Bulgaristan'da, Birlik içinde geçen 10 yıla rağmen çok fazla yolsuzluk var. Ülke son dört yılda üçüncü kez seçime gitti.

İktidardaki merkez sağ hükümetin, Cumhurbaşkanlığı seçiminde desteklediği adayın başarısız olması nedeniyle ülkede Kasım 2016'dan bu yana siyasi bir kriz yaşanıyor.

TÜRKİYE İLE KRİZ YAŞANDI


Parlamento seçimleri öncesinde Türkiye ile de gerginlik yaşandı. Bulgaristan Cumhurbaşkanı Ruman Radev ve ulusalcılar, Türk hükümetini seçimlere müdahale etmeye çalışmakla suçladı. Türk hükümetinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yakın olduğu belirtilen Bulgaristan Türklerinin Dost partisini desteklediği eleştirileri dile getirildi.

[old_news_related_template title="Bulgaristan'da, 'Türkler oy kullanmaya gelmesin' eylemi" desc="Bulgaristan'da pazar günü yapılacak genel seçimler öncesi bazı siyasi partiler, Türkiye'de yaşayan çifte vatandaşların Bulgaristan'a giderek oy kullanmalarını istemediklerini dile getirerek, Edirne'deki Kapıkule ile Hamzabeyli ve Kırklareli'nin Dereköy Sınır Kapısı karşısındaki Malotırnovo Sınır Kapısı'nın karşılarında yolları keserek eylem yaptı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/sofiasp23419a.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/bulgaristanda-turkler-oy-kullanmaya-gelmesin-eylemi-2-1747514/"]

Bulgaristan'da Türklerin kurduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi'nden ayrılanların oluşturduğu Dost Partisi ilk kez seçimlere katıldı. Dost partisi AKP ile yakın ilişki içinde olmakla eleştiriliyor. Bulgar hükümeti bu konuyla ilgili olarak Sofya'daki Türkiye Büyükelçisi'ni bir süre önce Dışişleri Bakanlığı'na çağırmıştı. Bulgaristan ayrıca geçen hafta da Ankara'daki büyükelçisini istişare için ülkeye geri çağırdı.

Bulgaristan'da nüfusun yaklaşık yüzde 10'unu (yaklaşık 700 bin) Türkler oluşturuyor. Komünist rejim döneminde Bulgaristan'dan yaklaşık 300 bin Türk, zorla Türkiye'ye göç ettirilmişti. Türkiye'de yaşayan yaklaşık 200 bin Bulgaristan kökenli Türk'ün üçte birinin ülkedeki seçimlerde oy kullandığı tahmin ediliyor.

[old_news_related_template title="Otobüslerle Bulgaristan'a gittiler" desc="Bulgaristan'da 26 Mart pazar günü 240 sandalyeli meclis için yapılacak seçime doğdukları topraklarda katılmak isteyen Türkiye'deki binlerce çifte vatandaş yollara düştü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/bulgar-1-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/komsuya-secim-akiniotobuslerle-bulgaristana-gittiler-1750629/"]

Bulgaristan'daki milliyetçi gruplar, Türkiye'den Bulgaristan'a oy kullanmak için gelmek isteyen çifte vatandaşların ülkeye girişini engellemek için sınırda blokaj kurmuştu.