Dünya liderleri referandum sonucuna ilişkin değerlendirmeler yapmaya başladı. Danimarka Başbakanı Lars Løkke Rasmussen, görüşlerini ilk açıklayan isim oldu.

[old_news_related_template title="Son dakika... Avrupa'dan flaş açıklama: Müzakereler..." desc="16 Nisan Anayasa Referandumu'nun gayriresmi sonuçlarının açıklanmasıyla Avrupa'dan peş peşe açıklamalar geliyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/04/shutterstock_548276977-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-avrupadan-flas-aciklama-muzakereler-1799284/"]

Başbakan Rasmussen Twitter mesajında, "Demokrasiyi kısıtlamak için demokrasinin kullanılması garip. Bir çok hakkı etkilemiyor ama Türkiye'de yeni yönetim biçimi konusunda oldukça endişeliyim" dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de, referandumunun ardından ilk değerlendirmesinde 'saygılı diyalog' çağrısı yaptı.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'le birlikte bir açıklama yapan Merkel, "Alman hükümeti, bu çetin kampanya sürecinin ardından, Türk hükümetinden ülkedeki tüm siyasi partiler ve sosyal güçlerle saygılı bir diyalog arayışında olmasını bekliyor" ifadelerini kullandı.

[old_news_related_template title="Almanya'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çağrı" desc="Sosyal Demokrat Partili Mützenich Erdoğan’a Anayasa değişikliklerini yeniden gözden geçirme çağrısı yaptı. DW Türkçe'ye konuşan Mützenich, referandum sürecinin 'adil ve özgür' ilerlemediğini söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/04/almanvekil.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/almanyadan-cumhurbaskani-erdogana-cagri-1799296/"]

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türkiye'deki referandumda ortaya çıkan birbirine yakın sonuçların öngörülen anayasa değişiklileri hakkında halkın ne kadar bölündüğünü gösterdiğini belirtti ve tüm siyasi taraflar arası diyalog çağrısında bulundu.

Hollande'ın makamı tarafından yapılan açıklamada, "Siyasi kurumlarını nasıl düzenleyecekleri sadece ve sadece Türklerin işidir. Ancak şu ana kadar yayımlanan sonuçlar Türk toplumunun planlanan kapsamlı reformlar hakkında bölündüğünü gösteriyor" dedi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan ayrıca yapılan açıklamada da Türk hükümetinden idam cezasını yasaklayan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne saygı göstermesi istendi.