Nobel ödüllü yazar ve akademisyen Orhan Pamuk, ABD medyasına konuştu. Haber portalı Slate'ten Isaac Chotiner'e demeç veren Pamuk, son dönemde Türkiye'de yaşananları da anlattı.

Pamuk'un açıklamalarından öne çıkan detaylar şu şekilde:
- 2000'lerin başında Türkiye'nin AB'ye girmesini savunuyordum. Güzel zamanlardı fakat işler ters istikamette gitti ve şimdi Türkiye gerçekten ciddi bir aday değil. Türkiye Avrupa'yla kavga ediyor ve ben bundan dolayı çok mutsuzum.

- 15 Temmuz darbe girişimini TV'den korku içinde izledim. Gece 3'e kadar izledim ve darbecilerin başarılı olamayacağını anlayınca uyku hapı alıp yattım. Çok manik ve gergindim ve uyuyamayacağımı anladım. Darbe girişiminin başarısız olmasından dolayı çok sevindim ve sokaklara çıkarak tankları durduran cesur insanlara minnettarım. Bu insanlar Batı Avrupa bağlamında senin ve benim gibi liberal değiller fakat bu insanlar Erdoğan'ı, partilerini veya demokrasilerini savunuyorlardı. Benim liberal değerlerimi savunmuyorlardı fakat dolaylı bir yoldan Türkiye demokrasisini savundular.

- Hükümetle birçok kez başım belaya girdi. Yazdığım kitaplardan değil de verdiğim röportajlardan ve söylediğim şeylerden. Hükümeti eleştirmezsen Kafka gibi öykü yazabilirsin ve kimse seninle uğraşmaz. Fakat hükümeti eleştirirsen, benim hapiste birçok arkadaşım hükümeti eleştirdiği için hapiste.

- 1985'te ABD'ye ilk kez gittiğimde New York Times'ta Türkiye'de olan bir deprem hakkında çok küçük bir haber vardı. 12. sayfada ufacık bir haberdi ve oradaki Türkler birbirlerine, "New York Times'taki Türkiye haberini gördün mü" diye birbirine sordu ve bundan gurur duydu. Bugün veya son 3 yıldır Türkiye ile ilgili haberler her yerde. Türkiye'nin görünürlüğü arttı fakat bu da bir değişim. Başlangıçta İslam, demokrasi, modernizm ve Avrupa'ya doğru ilerleme olduğu için güzeldi. Fakat son 3 yılda tam tersi istikamette ilerleniyor. Liberaller, eğitimli Batılı insanlar gerçekten çok mutsuz ve hepimiz, "Şimdi ne olacak" diye düşünüyor. Genel ruh hali bu şekilde. Aslında ben de bu yüzden daha önce hiç olmadığı kadar çalışıp yazı yazıyorum çünkü bu haberler içinde kalmak çok depresif bir durum.