CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, THY'nin Varlık Fonu'na devredilmesinin, bu kurumdaki "yolsuzluklarını örtme amacını taşıdığını" söyledi. Pekşen, Sözcü'ye yaptığı açıklamada, "bu şirketlerin Varlık Fonu'na devredileceği belliydi.Çünkü THY'nin zararı 3 milyar doları aştı. Şimdi fona devredilen kar eden şirketlerin kaynakları, THY'deki hortumu kapatmak için kullanılacak" dedi.
THY'nin, yolcu sayısının azalmasına ve pek çok uçağının hangara çekilmesine rağmen, uçak alımına devam edeceğine dikkat çeken Pekşen, şöyle konuştu; "THY'nin zararı 3 milyar doları aştı. Ancak hala taahhüt altına alınmış olan uçak alımları var, hem boing'den hem airbus'tan. Bir taraftan eldeki uçaklar uçmuyor, bir taraftan yolcu yok, diğer taraftan  sipariş verdiğin uçakları almak zorundasın. Çünkü çok büyük cezası var. THY'de her gün zarar katlıyor. Peki ne yapacaklardı ? Varlık Fonu aracılığıyla, Ziraat Bankası, Halkbankası, Çaykur gibi kar eden şirketlerin kaynakları buradaki hortuma devredilecek. Bu, THY'deki yolsuzlukları örtbas etmek için yapılmış bir düzenlemedir."

chp-li-karabiyik-gida-enflasyonu-maaslari-eritiyor-78068-5

'TÜRKİYE'NİN GELECEĞİNİ SATIYORLAR'


CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık ise aralarında Ziraat Bankası, BOTAŞ, TPAO, PTT, Borsa İstanbul A.Ş, Türksat Uydu, Haberleşme Kablo ve İşletme A. Ş., Eti Maden ve Çaykur gibi birçok kamuya ait şirketin hazineye ait hisselerinin Türkiye Varlık Fonu’na aktarılmasının "borçlanma için yapıldığını", "Türkiye'nin geleceğinin satıldığını" söyledi.

Karabıyık, 9756 sayılı KHK ile alınan bu kararın " hükümetin ekonomideki perişanlığını bizzat ilan etmesi" olduğunu vurgulayarak, amacın Türkiye'nin kamu borcunu "daha az göstermek" olduğunu söyledi.
CHP'li Vekil, Türkiye Varlık Fonu’nun borçlarının, Devletin mali tablolarında borç ile ilgili istatistiklerde yer almayacağını da hatırlatarak, “Bu ne demektir? Türkiye’nin kamu borcu daha az görünecek. Yazıktır, günahtır bu ülkeye…” şeklinde konuştu.

Karabıyık'a göre alınan bu önlem; Hükümetin borçlanma imkânlarının kısıtlı olduğunu, kredibilitesinin azaldığını, bütçe imkânlarının azalmış ve sıkışık olduğunu gösteriyor.

Karabıyık şöyle konuştu; “Bu mülklerin fona devri yapıldı ki, şimdi de bunlar karşılık gösterilerek kaynak arayışına gidilecek, tabi bu varlıkların gelecekteki getirileri de para ettiği için onlar da satılacak. Ülke geleceğini satıyorsa artık işin geldiği noktayı siz düşünün. Dünyada her türlü finansal enstrüman gördük ama varlıklarını ortaya koyup geleceğini satmaya çalışan bir ekonomi yönetimi için gerçekten söylenecek çok fazla şey yok".

[old_news_related_template title="Halkbank ve THY hisseleri Varlık Fonu'na devredildi" desc="Türkiye Varlık Fonu'na bugün de yeni devirler oldu. THY'nin yüzde 49.12'si ile Halkbank'ın yüzde 51.11'i Varlık Fonu'na devredildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/02/sur-sondakika-24.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/halkbank-ve-thy-hisseleri-varlik-fonuna-devredildi-1662336/"]