Merkez Bankası piyasanın fonlama araçlarından BIST Repo Pazarı'ndanki kotasyonu kaldırdı. Repo pazarında açılışın hemen ardından yüzde 8.50 seviyesinden 1 milyar TL işlem gerçekleşti ve kotasyon çekildi.

Merkez Bankası yüzde 8 ile borçlanılan haftalık repo ihalesini düzenlemiyordu. Böylece bankalar yüzde 10 faizle borçlanılan geç likidite penceresine veya BIST repo pazarına yöneliyordu.

[old_news_related_template title="Dolar ne kadar oldu?" desc="Ekonominin ana gündem maddesi yüksek döviz kuru olurken sabah saatlerinde dolar 3.80 TL euro ise 4.05 TL sınırında. Sözcü yazarı Ege Cansen yaptığı yorumda faiz artırmadan kurun önüne geçmenin mümkün olmadığını bu yüzden Merkez Bankası'nın örtülü faiz artırımı üzerinde durduğunu belirtti. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/declaration.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/dolar-ne-kadar-oldu-40-1626254/"]

Bankaların bankalar arası piyasalardan alabileceği borçlanma limiti de düşürülmüştü.

Böylece Merkez Bankası bankaları geç likidite penceresine yöneltti. Geç likidite penceresinde bankalar yüzde 10 faizle borçlanıyor.

Işık FX Başanalisti Gizmen Nalbantlı sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklamada örtülü bir faiz artışı ile piyasanın karşı karşıya olduğunu belirtti. Nalbantlı, "Merkez Bankası geçtiğimiz hafta Perşembe günü haftalık repo ihalesini kaldırarak Bankaları BİST bankalararası repo piyasasına yönlendirmişti. Merkez Bankası’nın gecelik repo piyasasında bankalara dün 34 milyar TL limit getirdi ve bankaları daha yüksek faizden fonladı. Bankalararası repo piyasasında normal fonlama miktarı günlük 50-60 TL olduğunu düşündüğümüzde, limit üzeri işlemler daha yüksek faizden gerçekleşiyor. Dün gün içinde faiz oranı yüzde 9,06, tekliflerde ise yüzde 9,9 seviyesine yükselirken, son işlem yüzde 9,30 seviyesinden gerçekleşti. Ortalama faiz ise yüzde 9.6 seviyesine yükseldi" dedi.

[special_article_template title="Örtülü bir faiz artışı yaparak kuru kontrol altına almaya çalışıyor" desc="" who="Işık FX Başanalisti Gizmen Nalbantlı"]

Kotasyonun çekildiğini belirten Nalbantlı, "Bugüne geldiğimizde ise yüzde 8.50 seviyesinden 1 milyar TL işlem geçtikten sonra Merkez Bankası, 8.50 kotasyonunu çekti. Repo piyasasında teklifler %9.90 seviyesinde. Ancak bu orandan henüz işlem gerçekleşmedi. Limitlerin azaltılması Merkez Bankası’nın para piyasasını daha da sıkılaştıracağını ve fonlamanın bir kısmının geç likidite penceresine yönlendirileceğini gösteriyordu. Bankaları faizi %10 olan geç likidite penceresine yönlendiren Merkez Bankası böylece ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yukarı çekip örtülü bir faiz artışı yaparak kuru kontrol altına almaya çalışıyor" diye konuştu.

'ANLAMLI BİR PİYASA SIKILAŞTIRMASI'


Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan merkezin son repo hamlesinin anlamlı bir parasal sıkılaştırmaya işaret ettiğini vurguladı. Erkan sozcu.com.tr'ye şu açıklamalarda bulundu: Merkez Bankası, bankaları TL likiditesi için geç likidite penceresi kanalına yönlendiriyor. Yani artık repo piyasasına göre ticari bankalar piyasadan daha maliyetli TL borçlanma borçlanmak durumundalar. Repo faizi %8, geç likidite faizi ise %10 seviyesinde. Öte yandan, bankaların Bankalararası Para Piyasası’ndan borçlanma limiti de 11 milyar TRY’ye indirildi. Bankaların borçlanma limitlerini azaltmakla, ticari bankaların bu borçlanma sonrasında USD alma eğilimlerini azaltma amacı olabilir. Anlamlı bir piyasa sıkılaştırmasına işaret ediyor. Ağırlıklı ortalama fonlama faizi %8,39’a yükselmişti, piyasa fonlamasının %8,50 – 8,75 bandına doğru yükseldiği öngörülüyor. Bu da hali hazırda faiz koridoru üst bandının üzerine denk geliyor. Bu haliyle örtülü faiz artışı olarak nitelendirilebilecek bir hamle diyebiliriz.