Atalay, "Hükümet yetkilileri bununla ilgili çalışmasının yıl sonuna kadar biteceğini söylediler. Ben de biteceğiyle ilgili bayağı umutluyum ama nasıl biteceğiyle ilgili tereddütlerim var. Memur mu yoksa işçi mi olacaklar? dedi. İşte ayrıntılar...

TAŞERON İŞÇİLERİN DURUMU

Maliye Bakanı, taşeron işçilerin kadroya alınması ile ilgili çalışmalar, öteden beri yaptığımız, çalıştığımız konu. Öncelikle Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda ardından da Bakanlar Kurulu’nda kapsamlı çözüm paketi oluşturmayı hedefliyoruz. Teknik çalışmalar tamam, her alternatifin alt detayların ortak çözüme dönüştürülmesi ile ilgili çalışmalar yapılacak. Bakanlık olarak değil, hükümet olarak çalışmalar yapıyoruz. Gerekli kaynakları ayırıyoruz. Kamu-özel işbirliği gibi projelerde çok kapsamlı hizmetlere adım attı. Önümüzdeki yıllarda alacağımız hizmetleri belirli parametrelerde belirleyip ödemelere başlıyorsunuz. Belirli bir hizmetin, hacmin ulaşması konusunda özel sektöre garanti veriyorsunuz. Türkiye olarak toplam büyüklüğü konusunda uluslararası standartlara uygun çalışmayı paylaşacağız. Şehir hastaneleri projeleri için 2.6 milyar lira ödeneği ayırdık. demişti.

TAŞERONLARIN MAAŞI YÜKSELECEK

Sözleşmeler iş performansına, hizmetten beklenen faydanın sağlanıp sağlanmadığına göre yenilenecek. Performansı yüksek olan, emekliliğe kadar çalışacak. Ücretleri aynı işi yapan personelden daha az ise, aradaki fark zaman içinde kapatılacak. Yani bu durumda bazı taşeron çalışanların maaşları yükselmiş olacak.

SINAV İLE YAPILABİLECEK

Sözleşme için müracaatlar çalışılan kuruma yapılacak. Başka bir kuruma geçiş yapılacaksa, ihtiyaca göre ve sınav ile yapılabilecek.

 

TORBA YASA İLE TAŞERON İŞÇİLERİ NELER BEKLİYOR?

Torba yasa ile taşeron işçilerin maaşlarını Maliye Bakanlığı belirleyecek. Ancak torba yasanın ne zaman çıkacacağı ile ilgili net bir açıklama yok. Hükümet çalışmalarını sürdürüyor.

TÜRK İŞ BAŞKANI: TEREDDÜTLERİM VAR

Türk İş Başkanı Ergün Atalay yaptığı açıklamada taşeron işçilerin kadroya geçmesinden umutlu olduğunu söyledi. Atalay, "Hükümet yetkilileri bununla ilgili çalışmasının yıl sonuna kadar biteceğini söylediler. Ben de biteceğiyle ilgili bayağı umutluyum ama nasıl biteceğiyle ilgili tereddütlerim var. Memur mu yoksa işçi mi olacaklar?" değerlendirmesinde bulundu" ifadelerini kullandı.

TAŞERON NE DEMEK? TAŞERON İŞÇİNİN ANLAMI NEDİR?

Taşeron, Fransızca’daki “tacheron” kelimesinden gelmektedir. Bir taşeron genellikle bir projenin belirli bir görevini yerine getirmek amacıyla genel yükleyici tarafından tutulan firmaya denilmektedir. Örneğin bir inşaat işinde genellikle konutların elektrik donanımı, doğraması yada su tesisatı ayrı ayrı taşeronlara verilmektedir. Başka bir örnek daha verecek olursak günümüzde bazı askeri kurumlar yemek gibi organizasyonları dışarıdan bir firma ile anlaşarak yaparlar. İşte burada firmaya taşeron firma ve bu firmada çalışanlara da taşeron işçi denilir. Taşeron iş yapan firmalarda çalışanlara ise taşeron işçi denilmektedir. Taşeronlar, tali işveren, alt işveren, alt işletici, alt ısmarlanan gibi isimlerle de anılmaktadırlar.

Taşeron işçiler günümüzde artık bir çok iş ve birçok şirket tarafından yardımcı işlerde kullanılmaktadırlar. Taşeron işçilerin bu denli fazla tercih edilmesinin sebebi, asıl iş sahiplerinin yani şirketlerin yanında çalıştırdıkları işçilerin sigorta, sosyal imkanı vb. masraflarından kurtularak üzerindeki yükleri taşeron firmalara atmak istemelerindendir. Şirketler bu şekilde daha fazla kar gütme amacı taşımaktadırlar. Fakat henüz tam olarak tanımı yapılmamış, çalışma şartları iyileştirilmemiş hatta tam olarak oturtulamamış taşeron işçilerin hakları bu gibi durumlarda kenara atılarak haddinden fazla çalıştırılıp emeklerinin karşılığını tam olarak alamamaktadırlar.