Mart ayı itibarıyla çift hanelere yükselen yıllık enflasyon temmuz ayında yüzde 10.9’dan yüzde 9.79 seviyesine indi. Böylece yıllık TÜFE 6 ay sonra yeniden tek haneyi görmüş oldu. Ancak vatandaşın yaşamına dokunan gıda, ulaştırma, sağlık, eğitim gibi alanlarda enflasyon hâlâ geçen yılın üzerinde seyrediyor. Ağustosta yıllık enflasyonun tekrar çift haneye çıkması bekleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) temmuzda aylık bazda yüzde 0.15, Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi’nin (Yİ-ÜFE) yüzde 0.72 arttığını açıkladı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 9.79, Yİ-ÜFE fiyatlarında ise yüzde 15.45 oldu. Üretici fiyatlarındaki hızlı artış ise zamların kapıda olduğunu gösterdi. Çekirdek enflasyon da temmuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre beklentilerin üzerinde yüzde 9.6 artış gösterdi. İmalat sanayiinde fiyatların yıllık bazda yüzde 17.37 artması ise dikkat çekti. .

Özellikle mevsimsel faktörler nedeniyle tatil ayı olan temmuzda enflasyonun ulaştırma, lokanta ve oteller gurubundaki artıştan etkilendiği görüldü. Aylık enflasyon rakamına en çok katkı yapan ana harcama grubu yüzde 1.75 artış ile lokanta ve oteller oldu. Yıllık enflasyonda ise en fazla artış yüzde 15.24 ile ulaştırma grubunda yaşandı. Aylık enflasyondaki yükselişi tetikleyen diğer gelişmeler ise yüzde 1.36 ile eğlence ve kültürde. yüzde 1.13 ile ulaştırmada ve yüzde 1.05 ile eğitim grubunda yaşandı.

1

BEYAZ EŞYA ETKİLİ OLUR

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, enflasyonun tek hanede kalıcı olmasının zor olduğunu belirterek, “Normalde nisan ve mayıs ayındaki kur hareketinin etkilerini görmemiz beklenen çekirdek enfasyonda yukarı yönlü bir sürpriz yaşandı.Çekirdek enflasyon yüzde 9.60’a yükseldi. Muhtemelen enflasyon eylülden sonra aralık ayına kadar yüzde 10’un az üzerinde seyredecek. Ancak 30 Eylül’de bitecek olan büyük ÖTV indirimi uzatılmazsa beyaz eşyada yılın son 3 ayında fiyat artışlarının etkisi görülebilir” değerlendirmesi yaptı.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ise “Önümüzdeki aylarda baz etkisi nedeniyle enflasyonda bir miktar yukarı yönlü eğilim görülebilir. Yıl sonunda TÜFE’nin tek hanede neticelenmesini bekliyoruz” dedi.

ZAM ŞAMPİYONU PTT KOLİSİ

Tüketici fiyatlarında temmuzda en yüksek fiyat artışı yüzde 86.67 ile PTT koli gönderme ücretlerinde görüldü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, PTT koli gönderme ücretlerindeki fiyat artışını yüzde 46.80 ile yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli turlar izledi.

Temmuzda fiyatı en çok artış gösteren diğer ürünler arasında yüzde 43.93 ile sivri biber, yüzde 40.83 ile çarliston biber, yüzde 16.20 ile vapur ücreti, yüzde 12.15 ile kuru soğan, yüzde 7.08 ile bira, yüzde 6.06 ile rakı ve yüzde 5.53 ile şehirlerarası otobüs ücreti dikkati çekti. Fiyatı en fazla düşen ürünlerin başında ise yüzde 39.66 ile karpuz geldi. Bunu yüzde 28.01 ile erik, yüzde 23.15 ile şeftali, yüzde 12.61 ile patates, yüzde 12.49 ile kayısı, yüzde 8.51 ile patlıcan takip etti.