Dünyanın her yerinden milyonlarca üyesi olan sosyal medya Facebook için her türlü dili desteklemek zaten önceliği olan bir özellikti. Ama Facebook her dilden gelen bu milyonlarca insanın birbirleri ile sorunsuzca konuşabilmesini de istiyor. Bu amaçla bir süredir otomatik çeviri servisi üzerine çalışan firma, nihayetinde vardığı sonuçları açıkladı.

Facebook yeni nesil sunucuları ile daha hızlı, daha güvenilir

Facebook yaptığı açıklamada uygulamanın şu anda 45 farklı dilde çeviri hizmeti için prototip bir sistem hazırladığını belirtiyor. Sırf bu özellik için yeni geliştirilen yapay zeka teknolojisi ile kullanıcıların paylaşımlarının farklı dillere çevirisinin daha da hızlı olması bekleniyor. Hatta Facebook kendi dil çevirisinin, rakiplerinin benzer çeviri sistemlerinden 9 kat hızlı ve daha doğru olacağını da iddia etmekte.
Facebook mühendislerinin halen üzerinde çalıştığı prototip çeviri teknolojisi, farklı diller arasında kelimeleri tek başına çevirmek yerine kelime gruplarına odaklanıp anlamlarına göre çeviri yapma metodunu kullanmakta. Geleneksel metodlar çevirilecek cümlenin başından başlayıp her kelimeyi çevirerek anlamlı bir cümle kurmaya çalışıyor. Facebook’un ‘helezonal sinirsel ağ’ (convolutional neural networks – CNN) olarak adlandırdığı sistem ise bir cümleyi komple ele alıp, anlamını öğrenmeye uğraşıyor.
İletişimin ve doğru çeviri yapmanın dünya genelinde insanları birbirine bağlamanın önemli olduğunun üzerinde duran Facebook, bu yeni teknoloji sayesinde kullanıcıların mesaj ve videolarını istedikleri dilde paylaşabileceğini vurguladı.

[old_news_related_template title="Facebook'ta sakın dayınızı etiketlemeyin!" desc="Siber hırsızlar inanılmaz yöntemlere başvurmaya başladı. Sosyal paylaşım sitesinde etiketlediğiniz akrabalarınızın bilgilerini kullanmak birçok şifre hırsızının yeni yöntemi oldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/04/facebook-dayi.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/facebookta-sakin-dayinizi-etiketlemeyin-1812187/"]