10

Hızlı çalışan bir metabolizma hem kilo verilmesinde hem de ideal kilonun korunmasında önemli rol oynar. Ancak bazı nedenlerden ötürü metabolizma hızınız yavaşlayabilir. İşte bu sebepler ve yapmanız gerekenler...

5

Karbonhidrat


Sağlıksız karbonhidratları yemeyi kesmek, kilonuzu yönetmenize yardımcı olabilir. Ancak vücudunuz insülin üretmek için onlara ihtiyaç duyar. Düşük karbonhidrat alındığında ise bu anahtar hormon az üretilir.

Ne yapabilirsiniz?

Patates ve kepekli unlardan karbonhidrat gereksiniminizi karşılayabilirsiniz. Bu tür besinler metabolizmanızı kontrol altında tutar.

1

Uykusuzluk


Uyku, metabolizmanızın sabit kalmasına yardımcı olur. Eğer düzenli uyuyamıyorsanız, ertesi gün vücudunuzun enerjisini iyi kullanmanız daha da zorlaşır.

Ne yapabilirsiniz?

Erişkinlerin çoğu 7-9 saat arasında uykuya ihtiyaç duyar. Eğer uykuya bu kadar zaman ayıramıyorsanız bir hafta düzenli uyuyun ve kendinizdeki hissedin.

2

Tuz


Deniz tuzu, yiyecekler ve şefler için neredeyse vazgeçilmezdir. En iyi restoranlarda ve gurme mutfaklarında bulunur. Ancak metabolizmanızı yönetmek için tiroidinizin ihtiyaç duyduğu iyottan yoksundur.

Ne yapabilirsiniz?

Sadece iyot eklenmiş masa tuzu bu ihtiyacı karşılar. Ya da karides gibi iyot bakımından zengin yiyeceklerle de bu açık kapatılabilir.

8

Genler


Metabolizma, tükettiğiniz besinleri enerjiye dönüştüren sistemdir. Vücudunuz dinlenme ya da uyuma sürecindeyken kaloriyi yakma konusunda yavaşsa muhtemelen bunu anne-babanızdan, genlerinizden almışsınızdır.

Ne yapabilirsiniz?

Genleriniz sabit olduğuna göre alışkanlıklarınızı değiştirmeye odaklanın. Günlük yaşantınıza daha fazla etkinlik kazandıracak yollar arayın.

7

Hormonlar


Hormonlarınızda değişiklik olduğunda, vücudunuzun enerji kullanımı da değişir. Bu durum sizi yorabilir. Düşük veya aşırı aktif tiroitle şeker hastalığı gibi bazı durumlar da metabolizmayı etkileyen hormonal hastalıklardır...

Ne yapabilirsiniz?

Tıbbi anlamda bir sorun yaşıyorsanız tedavinize devam edin ve metabolizmanızdaki tıkanıklığı azaltmayı öncelik haline getirin.

9

Diyet


Yeterince yemek yemezseniz metabolizmanız yavaşlamaya başlar. Şiddetli diyetler, özellikle de egzersiz yaparken vücudunuzu daha az kaloriyle zayıflamayı öğretir. Oysa bu geri tepebilir çünkü vücudunuz bu düşük kalorileri yakıp geri kalanı yağa çevirebilir.

Ne yapabilirsiniz?

Diyetiniz her ne kadar uzun süreli olsa da kilo kaybı planınızı gerçekçi tutun.

3

Su


Yeterli derecede su tüketmezseniz metabolizmanız durabilir. Günde 12 bardak su içerek metabolizmanızın idrara çıktığınızda 35 kalori yakın. Suyu tek başına içemiyorsanız içine meyve koyarak da tüketebilirsiniz.

Ne yapabilirsiniz?

Gün boyunca suyu yudumlayarak için. Karpuz, salatalık gibi su bakımından zengin gıdaları yiyerek de gerekli suyu alırsınız.

6

Yetersiz kalsiyum


Metabolizmanızı hızlandırmak için kemiklerinizdekinden daha fazla kalsiyuma ihtiyacınız var. Bu maddenin vücudunuza yaptığı diğer olumlu etkiler arasında metabolizma hızınız arttırmak da yer alıyor.

Ne yapabilirsiniz?

Sütten ve süt ürünlerinden kalsiyum alabilirsiniz. Kalsiyum aynı zamanda hububatlarda da bulunur.

4

Kronik stres

Stresli bir durumda olduğunuzda, vücudunuz kortizol adı verilen bir hormon salgılar. Bu hormon enerjinizi hızlı bir şekilde arttırır. Ancak bu hormonun yüksek seviyelere ulaşması vücudunuzun insülini kullanmasını zorlaştırır..

Ne yapabilirsiniz?

Stresten uzak kalacağınız yollar bulun. Bir hobi edinin. Stresinizi engellemek size zarar vermesini engelleyin.