Uzay yolculukları ilerledikçe ve uzaydaki görevler karmaşıklaştıkça, astronotların kullandığı kıyafet ve cihazlar da gelişiyor. Özellikle de Uluslararası Uzay İstasyonu’nda gerçekleştirilen istasyon dışı görevlerde kullanılan kıyafetlerin yeni versiyonları tasarlanmakta. Genesis Engineering isimli bir firma ise farklı bir yöntem peşinde. Firma uzaydaki operasyonlar için bir kıyafet yerine mini bir uzay gemisi planları yapıyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nun en esnek modülü: BEAM

Uzay kıyafetlerine alternatif bu minik gemi, astronotların uzay kıyafetlerini giyip çıkarmadaki yaşadıkları zorlukları azaltmak için düşünülmüş. Uzay yürüyüşleri, istasyon/gemi dışı bakım çalışmaları ve keşif görevler için ideal olan bu araç gerekli durumlarda uzaktan kontrol bile edilebilecek. Mini uzay gemisinin dünyadaki havuz içi mikroçekim ortam testleri tamamlanmış. Şimdi vakum korumaları, iç basınç mekanizmaları ve itiş sistemleri inşa ediliyormuş. Eğer yeterli finans imkanları sağlanırsa üç sene içinde uzaya gönderilebilecek bir örnek tamamlanmış olacak.

sozcu-uzay-gorevleri-tek-kisilik-gemi-2

Özel yapım kıyafetler ile uzayda istasyon dışı görevlere çıkan astronotlar kesinlikle güvende denilemez. Bu kıyafetler her ne kadar insanları ekstrem uzay koşullarına karşı korumak için özellikle üretilse de, mikroastreroidler ve kozmik ışınları tam anlamı ile durduramıyorlar. Bu minik gemi ise her iki alanda da daha güvenli bir operasyon sağlayabilmekte. Ama normal kıyafetlerin sağladığı hareket kabiliyetine göre bir eksiği var, o da operatörün birşeyler yapmak için üç adet robot kol kullanmak zorunda kalması.