Diz ağrılarının birçok farklı sebebi olabiliyor. Özellikle çocukken yanlış oturma şekli ilerde diz ağrılarını tetikleyebilirken, ev kadınlarının dizleri üzerinde yer silme gibi ev işlerini sık yapıyor olması da ağrıların önemli nedenleri arasında yer alıyor… buyuk

Önemli hastalıkların habercisi olabilir

Diz ağrıları çarpma, burkma, vurma ya da trafik kazaları gibi travmalara bağlı olarak gelişebilir. Spor yaralanmaları, doğuştan gelen kemik, kas veya tendonlardaki sorunlar nedeniyle görülebilir. hastalik-habercisi Zorlanmalar nedeniyle ortaya çıkan ağrılar ise genellikle yerde, dizlerin üzerinde bası oluşturan aktiviteleri yapan kişilerde görülür. Bunların yanında Behçet, sedef hastalığı veya akciğer tüberkülozunun belirtileri arasında da diz ağrısı olabilir.

Ev hanımları nelere dikkat etmeli?

Diz ağrısı, kemik ve kıkırdaktan kaynaklı olabildiği gibi yumuşak dokunun zedelenmesine bağlı olarak da gelişebilir. Dizleri büküp sert zemine dayayarak ev işi yapma, çömelme ve uzun süre bu pozisyonda kalma, sürtünmeye bağlı olarak diz önündeki deriyle kemik arasındaki keselerin zedelenmesine neden olabilir. Bu da dizde ‘bursit’ denilen ve içinde saç jölesine benzer sıvı barındıran, yumurta veya ceviz büyüklüğünde şişlikler oluşturur. ev-hanimlari Aşırı ağrıya yol açan ve hareket yeteneğini kısıtlayan bu durumdan korunmak için özellikle ev hanımlarının dizlerini koruyucu önlemler alması gerekir. Diz üzerine çökmek yerine ayakta temizlik yapmak, halı yıkama gibi dizi yoran ve önemli sorunlara yol açan aktivitelerden uzak durmak bunlardan bazılarıdır. Gerekli önlemler alınmadan zorlamanın devam etmesi durumunda kıkırdak erimesi, çatlaması ya da kıkırdak kaybına bağlı kireçlenmeler oluşabilir.

Çocuklarda ‘w oturuşu’ çok riskli

Diz ağrılarının önemli bir bölümü çocukluk dönemindeki yanlış hareketlerden kaynaklanır. Bebeklik ve çocukluk döneminde w oturuşu olarak bilinen, bacakların yana doğru açılarak yapılan oturuş şekli, kalça anatomisinin bozulmasına yol açabilir. Kalçada oluşan bozukluğu telafi etmek için dizler x harfine benzer şekilde dışarı doğru açılmaya başlar. w-oturusu Diz kapağı, normalde hareket etmesi gereken vadi şeklindeki oluktan çıkar ya da yana yatabilir. W oturuşu sonucunda oluşan diz ve ayak anatomisindeki bozulmalara tabanlık, dizlik kullanımı gibi tedaviler veya cerrahi müdahale gerekebilir.

Fazladan her kilo eklemlere 8 kat yük bindiriyor

Kilolu insanların diz ağrısı çekme ihtimali normal kilolu insanlara göre çok daha fazladır. Fazladan alınan her bir kilo eklemlere sekiz katı olarak binmektedir. fazla-kilo Bununla birlikte diyabet, enfeksiyonlar, römotolojik hastalıklar, D vitamini, kalsiyum ve fosfor eksikliği diz ağrılarına neden olabilmektedir. D vitamini, kalsiyum ve fosfor düzeyleri ölçtürülerek eksiklik varsa giderilmesi yaşanan diz sorunlarının daha çabuk düzelmesinde önemli bir etkendir.

Merdivenin fazla kullanımı da zarar verebilir

Merdiven inip çıkmanın gün içinde sık sık tekrarlanması, dize binen yükü arttırdığı ve kıkırdak yapısını bozabileceği için diz kapağında bazı sorunlar oluşturabilir. Özellikle dubleks, tripleks gibi çoklu katlı evlerde oturanlarda diz kıkırdağı bozulabilir. Düz bir alanda normal adımda diz kapağının arkasına vücut ağırlığının bir katı yük binerken, bu oran merdiven çıkmada üç, merdiven inmede ise beş katına kadar çıkabilir. merdiven-kullanimi Diz yapısında olması gereken çukurları doğuştan sığ ya da tabak gibi düz olan kişilerin, merdiven inip çıkarken diz kapakları zorlanmaya bağlı yerinden çıkarak dönebilir. Diz ağrısı çeken kişilerin bu ağrıyı gidermek için özellikle merdiven kullanmaları, var olan ağrıyı daha da arttırır. Dizlerinde herhangi bir sorun ya da ağrı olan kişilerin asansörü tercih etmeleri daha sağlıklı bir seçenektir.

Ağrınız var diye hareketsiz kalmayın

ROomatizma, travma, tüberküloz, Behçet hastalığı, gut hastalığı gibi birçok rahatsızlığın dizlerde ağrı yapabileceği unutulmamalıdır. Öncelikle hastada varsa bu rahatsızlıkların belirlenip giderilmesi gerekmektedir. hareketsiz-kalma Hastaların birçoğu cerrahi tedaviler sonrasında ağrılardan şikayet ederek hareketsiz kalmayı tercih etmektedir. Kıkırdak hareketle beslenir ve canlılığını sürdürür. Hareketsizlik de kilo alımını beraberinde getireceğinden eklemlere fazladan yük binmesine neden olur. Buz tedavileriyle hissedilen ağrı kontrol altına alınabilmektedir.