Hatay’da incelemelerde bulunan Kılıçdaroğlu, “Suriye’de demokrasi yok” diyen iktidara çattı: 'Sen önce kendi ülkene demokrasiyi getir'.

CHP Ge­nel Baş­ka­nı Ke­mal Kı­lıç­da­roğ­lu, Su­ri­ye­’de­ki iç sa­vaş­tan olum­suz et­ki­le­nen il­le­rin ba­şın­da yer alan Ha­ta­y’­da in­ce­le­me ve te­mas­lar­da bu­lun­du. Va­li Ce­la­let­tin Le­ke­siz, si­vil top­lum ku­ru­luş­la­rı tem­sil­ci­le­ri ve ru­ha­ni li­der­ler­le gö­rü­şen CHP li­de­ri, “Biz Ha­ta­y’­ı ku­cak­la­ma­ya, Ha­ta­y’­da so­run­la­rı çöz­me­ye, so­rum­lu­luk­la­rı­mız var­sa    on­la­rı üst­len­me­ye ha­zı­rı­z” de­di. AKP ik­ti­da­rı­nın yü­rüt­tü­ğü dış po­li­ti­ka­yı sert bir       şe­kil­de eleş­ti­ren Kı­lıç­da­roğ­lu, şun­la­rı söy­le­di:

Suriye ile vi­ze­ler kalk­tı­ğın­da kim­se kal­kıp bu­na iti­raz et­me­di. Her­kes ha­ya­tın­dan mem­nun­du. Fa­kat bir sa­bah kalk­tık ki tab­lo de­ğiş­miş. Su­ri­ye bi­zim bir nu­ma­ra­lı   düş­ma­nı­mız ol­muş. Ni­çin? Han­gi ge­rek­çey­le? San­ki dost ya­rat­mak için de­ğil       düş­man ya­rat­mak için yo­la çık­mı­şız.

Sanayici, iş­çi, es­naf pe­ri­şan. İki ta­raf­ta­ki ak­ra­ba­lar pe­ri­şan. Va­tan­daş hu­zur­suz. Şim­di ci­cim ay­la­rı­nı ya­şı­yor­lar. Ya­rın kış ge­le­cek, o kamp­lar­da ya­şa­yan­lar ne       ola­cak? Po­li­ti­ka ya­ra­tı­yor­su­nuz, sı­fır so­run de­di­niz. Kom­şu­lar­la öy­le bir nok­ta­ya  gel­di­ler ki, sı­fır so­run­dan, sı­fır kom­şu­ya.

Biz hü­kü­me­tin iz­le­di­ği Su­ri­ye po­li­ti­ka­sı­nın Tür­ki­ye­’ye za­rar ver­di­ği­ne ina­nı­yo­ruz. Bu yüzden Ira­k’­tan, Su­ri­ye­’den, İs­ra­il’­den, Rus­ya­’dan teh­dit alı­yo­ruz. Siz hiç böy­le bir dış po­li­ti­ka gör­dü­nüz mü? Ve si­ze der­si beyz­bol so­pa­sıy­la ve­ri­yor­lar. As­ker­le­ri­mi­zin ka­fa­sı­na çu­val ge­çi­ri­yor­lar.

Bir ye­re kan ve göz­ya­şıy­la de­mok­ra­si ge­ti­re­mez­si­niz. Efen­dim Su­ri­ye­’de de­mok­ra­si yok­muş. Han­gi Or­ta­do­ğu coğ­raf­ya­sın­da de­mok­ra­si var? Kal­dı ki Tür­ki­ye­’de­ki de­mok­ra­si de sor­gu­la­nır. Ga­ze­te­ci­le­ri, bi­lim in­san­la­rı­nı, öğ­ren­ci­le­ri, ay­dın­la­rı, eleş­ti­ren­le­ri hap­se ata­cak­sın, son­ra dö­nüp ‘Su­ri­ye­’de de­mok­ra­si yo­k’ di­ye­cek­sin. Sen ön­ce dön ken­di­ne bak.

İNANÇ VE KİMLİK SİYASETİ BÖLER

CHP Ge­nel Baş­ka­nı Ke­mal Kı­lıç­da­roğ­lu, Ha­ta­y’­ın si­vil top­lum ör­güt­le­ri ve mes­lek oda­la­rı tem­sil­ci­le­ri, ru­ha­ni li­der­ler ve ken­tin ka­na­at ön­der­le­ri ile Ane­mon Ote­l’­de bir ara­ya gel­di. “Ül­ke­nin Ha­ta­y’­ı gö­zü gi­bi ko­ru­ma­sı la­zı­m” di­yen Kı­lıç­da­roğ­lu, “Ha­tay, ba­rı­şın, dost­lu­ğun, hoş­gö­rü­nün mer­ke­zi­dir. Geç­miş­te bü­yük acı­lar ya­şan­dı an­cak acı­lar­dan bir Ha­tay ya­rat­tı­lar. İnanç ve kim­lik üze­rin­den si­ya­set yap­mak 21’in­ci yüz­yıl Tür­ki­ye­si­’n­de bö­lün­me­le­re yol açar. Biz bö­lün­me­den ya­na de­ği­liz bu­nu is­te­yen­ler bel­li­” de­di.

Mu­rat KİB­Rİ­TOĞ­LU (DHA)