Reuters Davutoğlu'nun 'komşularla sıfır politikasına çöktüğüne' dikkat çekiyor.

Avrupalı bir diplomatın Davutoğlu'nun Dışişleri Bakanı olduğu dönemlerde Ortadoğu'da 'istenmeyen adam' ilan edildiğine dikkat çekiyor.

'İSTENMEYEN ADAM'

Reuters haber ajansına konuşan diplomat, Davutoğlu için uluslararası hukukta 'istenmeyen adam' anlamına gelen 'persona non grata' ifadesini kullanıyor.

Diplomatik kaynak, Mısır gibi ülkelerin, Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı ve Davutoğlu'nun Başbakanlığı'ndan hoşnut olmayacağının altını çiziyor.

'ONU ERDOĞAN YARATTI'

Diplomat, başkanlık sistemine geçmek istediğini sık sık dile getiren Erdoğan'ın neden Davutoğlu'nu tercih ettiğini ise şu sözlerle ifade etti: "Davutoğlu'nun Erdoğan'ın kontrol edebileceği birisi olduğu açık. Onu Erdoğan yarattı. Seçilebilecek en yumuşak başlı başbakan o."

'ERDOĞAN'A BAĞIMLI OLACAK'

Teneo Intelligence (Teneo İstihbarat) isimki risk araştırma şirketinde uzman olarak görev alan Wolfango Piccoli ise, "Davutoğlu, Erdoğan'ın ateşleyeci hitabet yeteneğine ve AKP tabanında neredeyse fanatikçe bir kişisel adanmışlığa ilham verme becerisine sahip değil. Kendisini kabul ettirmek için mücadele etmesi gerekecek ve partide birliği sağlamak için Erdoğan'a bağımlı olacaktır" sözleriyle, Erdoğan'ın parti üzerindeki etkisinin süreceğini ima etti.