Ali GÜLEN /FRANKFURT

Alman Der Spiegel Dergisi son sayısında  "Allah'ın Allahsız Ordusu" kapağıyla çıktı ve Türk Hükümeti'nin IŞİD ve PKK politikasını geniş şekilde ele aldı. Almanya Başbakanı Merkel'in, "Bir NATO üyesi ülkeden beklenen, üyeliğini bilip ona göre önceliğini seçmesi" sözlerine yer verdi.

Almanya'nın ünlü haber dergisi Der Spiegel, yine gündem yaratacak. Türkiye'nin IŞİD ve Kürt politikasını geniş şekilde ele alan bir haber yayınlayan Der Spigel, kapağını da, "Allah'ın Allahsız Ordusu" diye IŞİD'e ayırdı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ikili bir politika sürdüğünü yazdı. Dergi, IŞİD'e verilen desteğin delillerini de yayınladı.

 

ERDOĞAN'IN İKİLİ POLİTİKASI

Kürtler'in yoğun olarak yaşadığı Suriye'nin Ayn-el Arap (Kobani) kentindeki savaşı inceleyen dergi, Kürtler'in buralarda özerk yönetimler oluşturmasına Türkiye'nin karşı olduğunu, bir yandan IŞİD'i desteklerken, diğer yandan Kürtler'i kösteklediğini duyurdu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "çifte bir strateji" uyguladığını belirten dergideki analizde, "Erdoğan, G.Antep'teki konuşmasında PKK ile IŞİD'i terörist gördüğünü söyledi. Bu durum, PKK'nın Türk hükümeti gözünde halen ana düşman olarak durduğunu gösteriyor. Oysaki, Erdoğan yıllardır bir barış sürece yürütüyordu. Türkiye ayrıca, güneyindeki Kürtler'in otonomi bölgesi oluşturmasını engelliyor. Bu çifte stratejinin bir ayağı Suriye'deki gerilla gruplarını kollamak ve Esad'ı bu şekilde devirmek. Diğer ayağı ise Kürtler'i el altında tutmak." ifadelerine yer verdi.

"TEK AMACI, OYLARINI ALMAK"

Dergi bu politikanın nedenini de şöyle açıkladı; "Erdoğan'ın asıl amacı, ülkesindeki Kürtler'i, barış sürecini devam ettirerek yanında tutmak ve 2015 seçimlerini onlarla kazanmak."
Kuzey Iraklı Kürtler'in, Türkiye'nin politikasına tepkilerine yer veren dergi, ayrıca Erdoğan'ın istediği güvenlikli bölgenin asıl amacının ABD'yi bölgede savaşa çekmek olduğunu savundu.



MERKEL: NATO ÜYESİYSE...

Dergi, Erdoğan'ın Suriye'deki Kürtler'in vahşice katledilmesini göze aldığını ve bunu, "Trajedi değil, iki terör grubu arasında bir savaş" diye nitelediğini belirtti. Almanya Başbakanı Merkel'in bu tavrı, ""Bir NATO üyesi ülkeden beklenen, üyeliğini bilip ona göre önceliğini seçmesi" diye eleştirdiği sözlerine yer verdi.

İŞTE IŞİD'E YARDIM DELİLLERİ

Dergi, Türk Hükümeti'nin IŞİD'e verdiği desteğin de artık açık olduğunu belirterek şu örnekleri sıraladı:
1) Kürtler'e yardımı engelliyor, ABD'yi savaşa çekmeye çalışıyor.

2) Ekim ayının 4'ünde Pegasus havayolları PC 4180 uçuş koduyla Hatay'a indi. Suudi ve Özbekler'den oluşan 9 IŞİD militanı elini kolunu sallayıp hiç aranmadan uçaktan çıkıp, bir otobüse binip gitti.

3) Eylül ayı başında, Irak'ta öldürülen bazı IŞİD militanlarında MKE yapımı mühimmat ele geçirildi. Bu bulgu, ABD'yi çok kızdırdı ve Türkiye ile arasını açtı.

4) ABD'nin 22 Eylül'de Suriye'deki IŞİD'cilere yaptığı hava saldırısında bir İHH (İnsan Hakları ve Hürriyeti, İnsani Yardım Vakfı)  elemanı öldü.