sozcu.com.tr / DIŞ HABERLER

İngiliz taksi şöförü Alan Henning, Aralık ayında Suriye'ye tıbbi malzeme götürmek üzere bir tırla yola çıktı.
Henning, Türkiye sınrını geçtikten 6 kilometre sonra IŞİD militanları tarafından kaçırıldı ve idam edilme tehlikesiyle karşı karşıya.

Henning'in içinde bulunduğu bu durum onu IŞİD ve El Kaide'nin arasındaki anlaşmazlığın bir sembolü haline getirdi.



'MÜSLÜMANLARA YARDIM ETMEK İSTİYORDU'

İngiliz gazetesi The Independent'in haberine göre El Kaide, Henning'in zor durumda olan Müslümanlara yardım etmek isteyen masum bir hayırsever olduğunu ve onu kaçırmanın amaca zarar verebileceğini söyledi.

Bu durum, IŞİD'in Suriye ve Irak'taki acımasız katliamlarının, diğer İslamcı terör örgütü fraksiyonlarını kendilerinden uzaklaştırdığını gösteriyor.

EL KAİDE BATI'YI DAHA İYİ TANIYOR

İngiltere'deki King's College Uluslararası Radikalleşme Araştırmaları Merkezi'nde görev alan profesör Peter Neumann, "El Kaide aylardır IŞİD'in hareketlerini eleştiriyor. Batı'da nasıl algılanıcağını anlıyor" diyerek iki grubun ideolojilerinin benzer olduğunu, fakat El Kaide'nin daha stratejik hareket ettiğini belirtti.
"Örneğin, El Kaide kafa keserek infaz etmeye karşı değil, ancak bunu IŞİD'in taktiğiyle yaparsa insanların onlardan uzaklaşacağının farkında" diyerek iki grubun arasındaki farkı vurguladı.

İngiliz Özel Havacılık Servisi SAS, Henning'in nerede olduğunu bilinmediğini, bu yüzden de Henning'in bulunamayabileceğini söyledi.