Ali GÜLEN /FRANKFURT

Almanya, artık Türkiye'ye gönderilen her kuruş havalenin hesabını sormak için Türk bankalarına yazı gönderdi.

NEREDEN BULDUN SORUSU!

Eylül ayı başında gönderilen yazıya göre, "Kara parayla mücadele yasası" gereği, Türk bankaları bundan sonra 10 euro bile gönderen müşterisine, 'nereden buldun' diye soracak ve kimlik bilgilerini alacak.

Parayı nereden bulduğunu açıklayamayan ya da kimlik fotokopilerini vermeyenlerin işlemleri yapılmayacak. Kimliksiz ya da "Nereden buldun?" sorusunun cevaplanmadığı havaleyi gönderen banka çalışanına 100.000 Euro ceza kesilecek.

"TEK NAKİTLE DOLAŞAN BİZİZ"

Almanya'nın asıl amacının ülkedeki en büyük nakit havale yapan grup olan Türklerin bu havalelerinin önünü kesmek ve milyonlarca euroyu sisteme çekmek. Diğer bir amaç da, kayıt dışı çalışan ya da gelirlerini kayıt dışı tutan Türklerin para hareketlerini tespit etmek.

Yaklaşık bir yıl içinde, bankacılık sistemi dışında artık bir havale yapılamayacağı belirtiliyor.
Özellikle inşaat sektöründe faaliyet gösterenler başta olmak üzere  küçük esnafın gelirlerinin bu şekilde kontrol altına alınmaya çalışıldığı belirtildi.

YILDA 3 MİLYAR EURO

Türklerin bu şekilde neden olduğu kaçağın miktarı tam olarak bilinmiyor ama özellikle küçük esnaf için kayıt dışılık oranının yüzde 65'leri bulduğu sanılıyor. Kayıt dışı olduğu sanılan paranın yılda 3 milyar euroya yaklaştığı tahminleri yapılıyor.

BAYRAM ÖNCESİ KARGAŞA

Kararın kurban bayramı öncesinde bankalara ulaşması, Türk bankalarından Kurban Bayramı için havale yapan Türk müşterilerle çalışanlar arasında büyük sorunlara yol açtı. Şimdiye kadar aynı banka şubesinden, Türkiye'deki ailelerine ya da yardıma muhtaçlara para gönderenler, "Siz bizi zaten tanıyorsunuz, bu nereden çıktı şimdi" diye şikayet etmeye başladı.